Vukosavljević: Premijera predstave "Pluto" u Grčkoj odličan primer međunarodne saradnje

Autor: Republika

Vesti

14.07.2018

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je u petak uveče u društvu ministarke kulture i sporta Grčke Lidije Konjordu i ambasadora Srbije u Grčkoj Dušana Spasojevića prisustvovao premijeri Aristofanove komedije "Pluto" u režiji Nikite Milivojevića na sceni najakustičnijeg antičkog pozorišta Epidaurus na Peloponezu.

RepublikaFoto: Ministarstvo kulture i informisanja

Rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Nacionalnog teatra Grčke, predstava je rezultat aktivnosti Ministarstva kulture i informisanja kojima se afirmiše međunarodna saradnja i podstiču ustanove kulture iz Srbije da razvijaju partnerske odnose sa svojim kolegama iz inostranstva.

Ministar Vukosavljević je nakon predstave ocenio da je ovo primer izuzetne međunarodne saradnje i da je uspostavljanje ovog vida aranžmana između dve nacionalne ustanove dokaz veoma plodotvornih i uspešnih veza Srbije i Grčke.

- Ovakva vrsta saradnje može poslužiti kao model za povezivanje sa pozorištima i iz drugih zemalja - podvukao je ministar izrazivši zadovoljstvo zbog odličnog prijema predstave "Pluto" kod grčke publike.

RepublikaFoto: Ministarstvo kulture i informisanja

Na veličanstvenoj sceni najakustičnijeg pozorišta na svetu grčka glumačka ekipa pojačana Hadži Nenadom Maričićem u kostimima koje je kreirala Marina Medenica, producenta Vuka Miletića izazvala je ovacije i pobrala sve simpatije publike.  Ova prva zvanična koprodukcija biće izvođena širom Grčke, dok se beogradska premijera očekuje krajem septembra.

Ministar Vukosavljević se pred početak predstave "Pluto" sastao sa svojom grčkom koleginicom sa kojom je razmotrio mogućnosti za unapređenje već odlične saradnje između dve zemlje u oblasti savremenog stvaralaštva i zaštite kulturnog nasleđa.

Srpski ministar i Lidija Konjordu su se složili da je potrebno intenzivirati veze između Narodnog muzeja u Beogradu sa nacionalnim muzejima u Grčkoj i konstatovali da bi gostovanje izložbi iz Muzeja Akropolja i solunskog Muzeja u Narodnom muzeju u Beogradu bio jedan o važnih koraka u ovoj saradnji.

RepublikaFoto: Ministarstvo kulture i informisanja

Istakli su da posebnu pažnju treba posvetiti saradnji eksperata iz oblasti kulturnog nasleđa akcentujući grčko iskustvo u upravljanju arheloškim lokalitetetima koji se smatraju svetskim primerima dobre prakse.

Segment razgovora bio je posvećen i intenziviranju saradnje u oblasti prevodilaštva i izdavaštva, sa posebnim osvrtom na učešće na sajmovima knjiga u Beogradu i Solunu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading