DAČIĆ U MOZAMBIKU: Želimo što bolje odnose sa afričkim zemljama

Autor: Tanjug

Vesti

12.07.2018

15:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Srbija želi da ima što bolje odnose sa afričkim zemljama, kao i veću spoljnotrgovinsku razmenu", izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić tokom posete Mozambiku.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Ivica Dačić

Izrazio je zadovoljstvo zbog posete bratskom Mozambiku i zahvalio na gostoprimstvu svom kolegi Žoze Pačeku (Jose Paćeco).

Tradicionalno prijateljstvo

- Naše prijateljstvo je tradicionalno, iz vremena bivše Jugoslavije i predsedika Tita i vremena borbe naroda Mozambika za nezavisnost i slobodu. Nastavljamo tradiciju Jugoslavije, Srbija je sukcesor i u tom pogledu želimo što bolje odnose sa svim zemljama Afrike - naglasio je on.


Kako je rekao Dačić, iako imamo bogatu istoriju naših odnosa, saradnja između dve zemlje nije dovoljno razvijena i nema čestih bilateralnih poseta.

- Mi to treba da promenimo, zato bi bilo veoma važno da se realizuju bilateralne posete u Srbiji, da dođe moj kolega u posetu i potpišemo razna dokumenta, sporazume i protokole o međusobnoj saradnji. Treba da radimo na saradnji naših biznis krugova, pošto je naša ekonomska razmena oko 11 miliona evra, a može da bude mnogo veća - rekao se šef srpske diplomatije.

Dačić je kazao da se nekada mnogo studenata iz Mozambika, zemlje na jugoistoku Afrike, školovalo u Srbiji i da je naša zemlja spremna ponovo da razvija takvu vrstu saradnje i ponudi stipendije.

Šef srpske diplomatije je rekao da su Srbija i Mozambik spremni da se međusobno podržavaju i pomažu u radu međunarodnih organizacija.


Zahvalio je Mozambiku na razumevanju problema teritorijalnog integriteta Srbije, koji je narušen jednostranim proglašenje nezavisnosti od strane Kosova.

- Deo naše teritorije je jednostrano proglasio secesiju bez saglasnosti Srbije i to je apsolutno protiv međunarodnog pravnog poretka i sistema. Mi želimo da se rešnje tog problema nađe u dijalogu, ali jednostrano proglašenje secesije i stvaranje država može da uništi međunarodni pravni poredak - rekao je Dačić.

18 godina saradnje

On je podsetio da je poslednja bilateralna poseta Srbije i Mozambika realizovana pre 18 godina.

Poručio je da je Srbija prijatelj Mozambika u Evropi, dodajući da su bivša Jugoslavija i predsetnik Josip Broz Tito dali veliki doprinos borbi naroda Afrike za oslobođenje od kolonijalizma.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading