PALMA: Zaustaviti nakupce da pljačkaju proizvođače žita

Autor: Republika

Vesti

10.07.2018

06:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ministarstvo poljoprivrede treba pod hitno da proveri otkup žita od poljoprivrednih proizvođača u Srbiji i da nadležni iz ministarstva obiđu i poljoprivredne proizvođače i otkupljivače, kako bi zaustavili nakupce da pljačkaju poljoprivrednike. Nakupci imaju dve cene, jednu za navodno proklijalo žito, koja iznosi od 10 do 12,5 dinara, sa tendencijom pada na 8 i 9 dinara i drugu cenu za kvaliteno žito od 17 dinara po kilogramu, a prošle godine je to bilo 18 dinara", izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Dragan Marković Palma

- Resorno ministarstvo treba da proveri da li je stvarno žito u takvom stanju kako nakupci govore poljoprivrednim proizvođačima. Oni navodno proklijalo žito prerađuju u stočnu hranu, a ja mislim da to nije slučaj, već da tu količinu žita, za koju kažu da je proklijalo, pomešaju sa kvalitenim žitom i sve to odlazi u bašno. Na taj način štete i poljoprivredne proizvođače i krajnje kupce. Imajući u vidu aktuelnu cenu nafte, koja se kreće od 161 do 169 dinara i otkupnu cenu žita, koja je sada 12,5 dinara za kilogram žita, to znači da je potrebno 14 kilograma žita za 1 litar nafte. Poljoprivredni proizvođači imaju velike obaveze, ne samo kod obrade svog zemljišta i proizvodnje, već i prema svom kućnom budžetu, a poznato je da oni prime platu jednom godišnje kada uberu svoj proizvod i nemaju ni topli obrok, ni regres, kao ni bolovanje - kaže Marković.

- Poređenja radi, u Grčkoj je otkupna cena žita 0,20 evra za prvu klasu, a za drugu 0,16 evra. Kod nas je trenuta cena malo više od 0,10, što je gotovo duplo manje. Zbog svega ovoga tražim od ministarstva poljoprivrede da preduzme odgovarajuće aktivnosti u cilju zaštite poljoprivrednih proizvođača Srbije, jer kada se sve sabere, najmanje zarađuje onaj koji se muči na njivi i ulaže u proizvodnju cele godine, a najviše nakupci i ranorazni posrednici - ocenio je predsednik Jedinstvene Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading