POČEO SAMIT U SOFIJI!

Autor: Tanjug

Vesti

07.07.2018

11:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sedmi samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope otvoren je danas u Sofiji. Na skupu učestvuju lideri Bugarske, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske, Makedonije, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Crne Gore i Češke Republike, kao i Kine.

RepublikaFoto: Tanjug/Kabinet predsednice Vlade Srbije

Otvarajući samit, bugarski premijer Bojko Borisov je izjavio da se tim skupom želi ojačati Evropa i omogućiti manje razvijenim zemljama Evropske unije da sustugnu one razvijenije, javlja BTA. 

- Dodatnim finansijama iz Kine možemo da dovršimo zajedničke projekte koji trenutno nisu na agendi EU - rekao je on.
 

Borisov je, takođe, ukazao na veliki potencijal za razvoj Zapadnog Balkana. 


Kineski premijer Li Kećijang je, u svom obraćanju na otvaranju skupa, potvrdio da cilj samita "16 plus 1" nije podela Evrope, već stvaranje novih mogućnosti za razvoj.

- Taj proces saradnje treba da bude transparentan, kroz otvorene procedure pod ravnopravnim uslovima, tako da Kina može da učestvuje u projektima koji se rade u regionu - rekao je Li.

Prema njegovim rečima, odnosi zemalja istočne i centralne Evrope sa Kinom zabeležili su ogroman napredak i u uslovima sporog oporavka globalne privrede. 

Li je dodao da će Kina nastojati da ohrabri uspostavljanje novih kanala za zajedničko finansiranje projekata u okviru inicijative "16 plus 1". 

- Ključno je otvaranje kineskog tržišta za investicije i robu. Smanjićemo carine i iskoristićemo uslove za ekonomski rast - dodao je on.

Li je, takođe, rekao da će u okviru "16 plus 1" od glavnog značaja biti pružanje informacija poslovnim ljudima o tome kako da, sarađujući sa Kinom, poštuju pravila EU, kao i kako da pritom obezbede podršku međunarodnih finansijskih institucija, kao što je Evropska banka za obnovu i razvoj. 

Tokom samita biće potpisano 18 dokumenata uključući i zajedničku deklaraciju o unapređenu saradnje na području onlajn trgovine i međubankarske saradnje. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading