TRIVAN: Zaposlićemo 180 novih inspektora!

Autor: Tanjug

Vesti

04.07.2018

13:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Srbija je na putu da stanje životne sredine dovede na odgovarajući nivo, a to će u narednom periodu raditi povećanim brojem inspektora i korišćenjem iskustava organizacija EU zaduženih za tu oblast", rekao je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Goran Trivan

Jedna od tih organizacija je Odbor mreže EU za sprovođenje i primenu prava životne sredine (IMPEL), čiji predstavnici su se danas u Beogradu sastali sa predstavnicima srpskog ministarstva. 

- Veoma je važno što je Srbija postala članica IMPEL-a, jer nema napretka u oblasti životne sredine ukoliko se ne iskotiste iskustva, sredstva i tehnike organizacija koje se bave životnom sredinom, naročito kada je u pitanju nadzor i predostrožnost - poručio je Trivan uoči sastanka sa predstavnicima Odbora. 

On je objasnio da je inspekcija jedan od najvažnijih alata u oblasti zaštite životne sredine i da u toj oblasti Srbija ima premalo kapaciteta, što je neophodno promeniti. 

Posao za 180 ljudi

Upravo zbog toga, Trivan kaže da će se u narednom periodu, kroz mogućnost koju je to ministarstvo dobilo od vlade, zaposliti 180 ljudi, od čega deo i u Inspekciji za zaštitu životne sredine. 

- Uslovi za zapošljavanje jesu formalno stvoreni, a kada će se to desiti zavisi od stanja u budžetu. Pre svega ćemo popunjavati radna mesta u inspekciji". 

Ministar je rekao i da kaznena politika svakako mora da bude oštrija, ali i da nadležni organi kazne primenjuju jer su se, kaže, dešavali česti propusti. 

- Poslednji događaji, a posebno oni u Obrenovcu, govore da su ljudi koji čine zločine protiv životne sredine dobili gotovo maksimalne kazne. Postoji veći stepen razumevanja i uveren sam da će se sa tim nastaviti - podvukao je Trivan. 

Upitan kakvo da li možemo da očekujemo sličnu kaznenu politiku i kod zagađivanja reka, ministar je rekao da svi znamo u kakvom stanju su naše vode, i da je ključno rešenje ulaganje u izgradnju kapaciteta za preradu otpadnih voda. 

- Nismo najgori u regionu ali se ponašamo kao da jesmo. Ključni cilj je da se taj kapacitet, u koji bi trebalo uložiti pet milijardi evra, izgradi. Sve ostalo su sporedna rešenja - rekao je Trivan i dodao da se moraju stimulisati i građani da ne zagađuju životnu sredinu. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading