PUTIN I TRAMP SEKU KOSOVSKI ČVOR

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

03.07.2018

19:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika šansa da kosovsko pitanje bude rešeno do početka sledeće godine jeste susret ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Donalda Trampa u Helsinkiju ovog meseca.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Razgovaraće i o Kosovu: Vladimir Putin i Donald Tramp

Kako saznaje "Blic" u diplomatskim krugovima, to je plan zasad, ali i plan srpskog državnog vrha i predsednika Aleksandra Vučića da se nakon mnoštva neuspešnih pokušaja stvar reši u Briselu dogovorom Beograda i Prištine.

- Evropa nema ni snage, ni volje, ni mogućnosti da natera Albance da urade nešto. Zato je ideja da se o ovom suštinski važnom pitanju za nas dogovore Putin i Tramp, a da potom Evropa to prihvati kao konačno. Sve oči su usmerene na sastanak u Helsinkiju 16. jula - navodi izvor "Blica" iz diplomatskih krugova.

Ovo praktično znači da će proces ići obrnutim tokom, što ne bi bio problem ako se dođe do rezultata. Jasno je da će dvojica predsednika za temu Kosova imati minut ili nekoliko rečenica, ali je to sasvim dovoljno da se pomerimo sa mrtve tačke i priđemo bar korak bliže rešenju.

- Tramp i Putin će do kraja godine odlučiti o Kosovu i Metohiji. To je ozbiljna šansa da se dođe do rešenja. Džaba opcije koje nudi EU kada nijedna od strana na njih ne pristaje - ističe isti izvor.

Kako piše "Blic", Vučić je prošle nedelje telefonom razgovarao sa Džonom Boltonom, Trampovim savetnikom za nacionalnu bezbednost. Iako su taj razgovor i detalji do sada ostali iza zatvorenih vrata, činjenica je da je Bolton odličan poznavalac prilika na Balkanu, da razume sve što se ovde dešava, da ima prijateljski stav, te da bi mogao da otkravi američku stranu.

- Vučić je od Boltona tražio pomoć oko kosovskog problema. Predsednik je u stalnom strahu od mogućeg napada albanske strane na sever Kosova, posebno nakon onoga što se desilo sa Markom Đurićem i Aleksandrom Vulinom, iako su njihove posete bile uredno i u skladu sa procedurom najavljene. Poverenje je nestalo, Vučić Albancima ne veruje ništa, a ni sve bolja opremljenost Vojske Srbije ne koristi mnogo jer bi svaki sukob značio kraj našeg ekonomskog napretka i evropskog puta, čega je i naš predsednik svestan - navodi sagovornik "Blica".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading