"ČEKAMO IZVINJENJE OD PLENKOVIĆA"

Autor: Tanjug

Vesti

27.06.2018

21:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Čekamo pisano izvinjenje zbog uvreda koje je na sednici izneo hrvatski premijer Andrej Plenković, a između ostalog je Srbiju nazvao agresorom", kaže za "Novosti" šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Aleksandra Tomić.

RepublikaFoto: Tanjug/L. S. DOMINIĆ
Uvredio Srbiju: Andrej Plenković

Ona je dodala da su se sastali sa predsedavajućom Lilijan Mari Maskije, koja će Srbiji uputiti izvinjenje.

Tomićeva navodi da su svi članovi srpske delegacije uložili protest predsedavajućoj zbog Plenkovićevih uvreda, ali i zato što njemu na vreme nije oduzeta reč.

- Rekla sam otvoreno:''Ako ste krenuli da sečete diskusiju oduzimanjem reči srpskom poslaniku Aleksandru Šešelju, onda ste morali da prekinete i Plenkovića kada je rekao da je Srbija agresor''. Odgovor je bio da ne može da prekida gosta i da se to nikada ranije nije desilo" - rekla je Tomić za "Novosti".

Ona je navela da je Plenković odgovarao Sešelju i njegovoj stranci, da je rekao da ima dobar odnos sa srpskom manjinon, jer su njeni predstavnici u Vladi Hrvatske.

"Rekla sam da to nije odgovor i tražila sam da nam se pisanim putem izvini. Ona je to prihvatila", kaže Tomićeva.

Tomić dodaje da ne očekuje ništa spektakularno, ali da insistiraju da SE zauzme stav o Plekovićevom nastupu.


- Tačno se vidi da se prema nama koriste druga pravila kada se javimo po pitanju prava srpske manjine u Hrvatskoj. Hrvatska sledeća treba da preuzme predsedavanje na šest meseci, pa kako će onda biti? Tražimo da se prema srpskim poslanicima koriste isti aršini kao prema drugima - kaže Tomić za "Novosti".

Tomićeva dodaje da je i ranije bilo žestokih okršaja teškim rečima između Ukrajinaca i Rusa ili Izraelaca i Palestinaca, a da im niko nije zabranjivao da govore.

- Hrvatska poslanica Ruža Tomšić ima rečnik sličan radikalima. A nju niko nije prekinuo kada je rekla: ''Pola Srba smo pobili, a ove ostale što su ostali treba proterati'' - kaže Tomićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading