PATRIJARHA IRINEJA PROGLASILI ZA TERORISTU!

Autor: I. ŽIGIĆ

Vesti

24.06.2018

17:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski sajt Mirotvorac, koji drže ukrajinske bezbednosne službe, proglasio je srpskog patrijarha Irineja za teroristu i državnog neprijatelja!

RepublikaFoto: Tanjug/O. TOSKIĆ
Patrijarh Irinej

Ukrajinski sajt Mirotvorac, koji drže ukrajinske bezbednosne službe, proglasio je srpskog patrijarha Irineja za teroristu i državnog neprijatelja!

Kako se navodi, patrijarh Irinej je "protivnik nezavisnosti ukrajinskog pravoslavlja od Ruske pravoslavne crkve (zemlje agresora)", a optužuje se i za podsticanje međunacionalnih i međukonfesionalnih sukoba. Navodi se i da je SPC javno izrazila kategoričko odbijanje zahteva Kijeva da odobri autokefalnost Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Politički analitičar Dragomir Anđelković objašnjava da se na spisak ovog sajta, iza koga stoje ukrajinske bezbednosne službe, uglavnom stavljaju razne stranke koje podržavaju Dombas i Krim.

- Sada su pak otišli i korak dalje stavljanjem na spisak srpskog patrijarha, koji se ni na koji način ne meša u ukrajinski sukob. Nikada nijednu reč patrijarh nije rekao ni u prilog jedne strane, ali je kao poglavar kanonski priznate crkve sve vreme branio pozicije kanonski priznate ruske crkve - navodi Anđelković.

RepublikaFoto: Public
Dragomir Anđelković

Objašnjavajući, Anđelković navodi da u Ukrajini postoji raskolnička ukrajinska crkva, koju srpska patrijaršija ne priznaje.

- Srpska crkva održava odnose sa moskovskom patrijaršijom, odnosno Ruskom pravoslavnom crkvom. I samo zbog toga su udarili na Irineja, što je van svake pameti - navodi Anđelković.

On ističe da ne može srpski patrijarh da postupa drugačije od onoga što kaže kanonsko pravo.

- Vrlo ružno su ga satanizovali i vređali, pa ga stavili i na taj sajt koji je neka vrsta liste za odstrel jer se sa tog sajta šalju informacije svim svetskim vladama i organizacijama. Smatram da je to urađeno po migu nekoga sa zapada da bi se srpska crkva diskreditovala i predstavila kao marioneta Rusije, te se oslabila njena pozicija po pitanju Kosova - napominje Anđelković.

Iako smo danas pokušali da dobijemo komentar, patrijarh Irinej se nije javio.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading