Mekalister: Ovo je PET KLJUČNIH PORUKA za Srbiju!

Autor: Tanjug

Vesti

20.06.2018

10:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Srbija je na putu ka EU i u poslednjih 12 meseci preduzela je važne korake u pravcu usklađivanja sa evropskim standardima", poručio je danas izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister predstavljajući nacrt svog izveštaja o Srbiji poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

RepublikaFoto: Tanjug
Dejvid Mekalister

Izvestilac za Srbiju i predsedavajući Spoljnopoltičkim odborom Evropskog parlamenta u prvom predstavljanju nacrta svog izveštaja o Srbiji kaže da izveštaj ima pet ključnih poruka.

Kao prvu, Meklister je naveo dalji napredak zemlje u oblasti razvoja funkcionalne tržišne ekonomije, obezbeđivanje ekonomskog rasta i očcuvanje makroekonomske i monetarne stabilnosti. ”Pristupanje EU zavisi od učinaka koji se ogledaju u usvajanju i punoj primeni neophodnih reformi. Pristupanje Unije nisu datumi, već rezultati i iskreno se nadam da će Srbija nastaviti put ka članstvu i u narednim mesecima”, kaže Mekalister. 

Kao drugu ključnu poruku Dejvid Mekalister navodi da je vladavina prava u srcu pristupnih pregovora i da je napredak u toj oblasti neophodan za približavanje Srbije EU. 

- Iako Beograd pokazuje jasnu opredeljenost da reši neka od pitanja, važno je da se pojačaju napori, posebno u cilju obezbeđenja nezavisnosti pravosuđa i celokupnog pravosudnog sistema, i da se bezuslovno bori protiv korupcije i organizovanog kriminala - kaže Mekalister. 

Medijske slobode moraju da budu garantovane i u narednoj godini situacija u medijima u Srbiji mora se popraviti, treća je poruka Dejvida Mekalistera.

- Svi se slažemo u ovom Odboru da je sloboda medija u srcu demokratije. Ona se ne može postići samo usvajanjem zakona, već i stvaranjem pozitivne atmosfere za medije - podvlači Mekalister. 

U svojoj četvrtoj poruci izvestilac za Srbiju konstatuje da država nastavlja angažman na normalizaciji odnosa sa Kosovom i da na inicijativu predesednika Aleksandra Vučića vodi unutrašnji dijalog. 

- I kosovo i Srbija treba sada da rade na punoj implementaciji svih već postignutih sporazuma i to u dobroj veri i na vreme. Formiranje Asoscijacije/Zajednice srpskih opština je prioritet, a mora se rešiti i pitanje energetike između dve strane - navodi izvestilac. 

Petu poruku Mekalister je uputio srpskom Parlamentu i pozvao na da efikasan nadzor izvršne vlasti u zemlji.

Naglasio je da se transprentnost, sveobuhvatnost i kvalitet zakonodavnih procesa mora povećati, a korišćenje hitnih procedura smanjiti. 

- Narodna skupština mora aktivno da preuzme svoju ulogu u raspravi i nadzoru zakona - zaključio je Dejvid Mekalister. 

On je pozvao Srbiju da ne odlaže rad na obavezi postepenog usklađivaja spoljne i bezbednosne politike sa politikom EU.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading