GENERAL LAZAREVIĆ ZAPUŠIO USTA NATO AGENTURAMA: Kamo sreće da sam izmislio kopnenu invaziju 1999!

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

13.06.2018

18:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski general u penziji Vladimir Lazarević tvrdi da je NATO 9. aprila 1999. godine pokušao i kopnenu invaziju na Kosovo i Metohiju, ali da je zaustavljen i ističe da je operacija osmišljena u Pentagonu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ
Branio zemlju: Vladimir Lazarević

Lazarević je naveo da je akcija "Strela" imala dva kraka, od kojih jedan ka Đakovici, a drugi ka Prizrenu, čime je odbacio navode pojedinih medija i analitičara u Srbiji da je izmislio da je NATO pokušao kopnenu invaziju na Kosovo i Metohiju.

Knjiga Vesli Klarka

- Kamo sreće da sam izmislio kopnenu invaziju NATO snaga na Kosovu i Metohiji 1999. godine jer onda ne bi bilo stradalih. O tome je pisao i njihov glavnokomandujući Vesli Klark u svojoj knjizi, pa, ako ne veruju meni, neka pročitaju te "svoje" kojima veruju - rekao je Lazarević, koji je u vreme NATO agresije na Srbiju bio na čelu Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije.

On je ponovio da se do potvrde njegovih reči može doći i preko vojnih izveštaja s terena, prenose "Večernje novosti".

- Više je od hiljadu dokumenata koja o tome govore, a ima i živih svedoka. Ne pričam o udarima iz Rumunije, Mađarske ili BiH, gde je NATO imao svoje snage, već o napadu iz Albanije - rekao je Lazarević.

On kaže da je napad "Strela jedan" započeo na Vaskrs 9. aprila 1999. godine na prostoru Đakovice u dužini od 60 kilometara i da je trajao do kraja rata.

- Kada ni posle mesec dana nisu uspeli da prođu, onda su promenili pravac napada i sredinom maja pokrenuli još žešću akciju "Strelu dva", preko Paštrika ka Prizrenu. Ona je trajala do 10. juna - naveo je Lazarević.

On kaže da je Vojsku Jugoslavije napadalo nekoliko hiljada pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), nekoliko hiljada pripadnika regularne albanske vojske i nekoliko hiljada vojnika NATO, među kojima je u Atlantskoj brigadi bilo više stotina američkih vojnika albanskog porijekla.

- Braća Bitići su bila u toj Atlantskoj brigadi. To je sve pešadija, ne govorim o artiljerijskim i raketnim snagama - naveo je Lazarević.

Lazarević kaže da je i Haški tribunal dobio dokumentaciju preko svedoka tužilaštva iz OVK da je operacija "Strela" osmišljena i pokrenuta u Pentagonu.

Klasična doktrina

To je, kaže on, klasična američka doktrina, vazdušno-kopnena bitka, a sve je to dokumentovano, dok su NATO oficiri iz svog štaba komandovali tim napadima.

- Čak smo 14. aprila zarobili tri američka podoficira u borbenom vozilu na našoj teritoriji. Šta su tu radili? Pa ratovali. Prema Uroševcu i Đakovici su bacali bojne otrove koje nismo mogli da identifikujemo. Uticali su na ponašanje vojnika, izazivali im dezorijentisanost u prostoru i nemogućnost uočavanja neprijatelja - rekao je Lazarević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading