Zamrzavanje embriona O TROŠKU DRŽAVE od 15. juna!

Autor: Tanjug

Vesti

12.06.2018

09:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi parovi u Srbiji koji od 15. juna uđu u postupak vantelesne oplodnje, moći će višak jajnih ćelija ili embriona da zamrznu o trošku države, izjavio je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Sada po prvi put uvodimo da se o trošku države mogu zamrzavati embrioni i jajne ćelije za one parove koji idu u postupak vantelesne opodnje - rekla je Radojević Škodrić Tanjugu.

Ona je pojasnila da će svim parovima biti omogućeno zamrzavanje embriona pod istim uslovima i u državnim i u privatnim ustanovama, sa kojima RFZO ima potpisan ugovor.

- Bez obzira da li se parovi odluče na vantelesnu oplodnju u privatnim ili državnim ustanovama, pod potpuno istim uslovima o trošku države će im biti omogućeno zamrzavanje embriona - naglasila je Radojević Škodrić.

RFZO od 2006. godine finansira lečenje neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom ( BMPO). Na početku je o trošku države finansiran jedan pokušaj vantelesne oplodnja, a starosna granica za žene bila je 38. godina. 

Starosna granica na 40. godina za žene pomerena je 2010. godine, a o trošku RFZO parovi su mogli da idu na dva pokušaja vantelesne oplodnje.

Šest godina kasnije povećan je broj pokušaja vantelesne oplodnje na tri, da bi 2017. godine pomerena i starosna granica za žene na 42. godine.

U 2018. godini vantelesna oplodnja o trošku RFZO obavlja se u šest ustanova u Planu mreže zdravstvenih ustanova - KC Srbije, Narodni front, KC Vojvodine, KC Kragujevca, KC Niš i OB Valjevo i 11 ustanova van Plana mreže privatne ustanove.

Do sredine maja u ovoj godini na proces BMPO prijavilo se oko 1.600 žena.

Od 2010. godine do kraja 2017. godine upućeno je oko 17.000 žena na proces BMPO.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading