ŠIPTARSKA SRAMOTA: Hoće Hilari da ubace u školske lektire

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

11.06.2018

15:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Ministarstvu prosvete zakazan je za sutra sastanak sa predstavnicima Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, a jedna od glavnih tema biće predlog da biografija Hilari Klinton uđe u lektiru za prvi razred gimnazija u opštinama na jugu Srbije u kojima se nastava odvija na albanskom jeziku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hilari Klinton

Predloženi plan i program koji je predložila posebna komisija albanskog nacionalnog saveta , odnosi se na učenike gimnazijskih odeljenja u Bujanovcu i Preševu, koje je prošle godine upisalo 330 učenika u 11 odeljenja.

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Radivoje Stojković za Tanjug kaže da je taj savet dao pozitivno mišljenje na plan i program nastave albanskog jezika, ali da je Ministarstvu prosvete, odnosno Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja sugerisano da se umesto odlomka iz autobiografije Hilari Klinton uzme autobiografija Branislava Nušića, koji je bio Cincar. 

- Smatramo da treba da budu zastupljena dela, odnosno ličnosti koje povezuju naša dva naroda. Cincari su ogromnu ulogu odigrali i kada je u pitanju ekonomija, istorija, kultura i kod srpskog i kod albanskog naroda - rekao je Stojković za Tanjug.

Nacionalni savet albanske nacionalne manjine treba da zavodu dostavi i dodatne sadržaje kada je u pitanju istorija, zatim muzička umetnost, likovna kultura koji treba da omoguće negovanje albanske posebnosti. 


Zakon kaže da manjinski saveti mogu, ali i ne moraju da prihvate sugestije Zavoda vezano za plan i program manjina, ali da poslednju reč daje Ministarstvo prosvete, odnosno sam ministar.

Ministarstvo prosvete može da prihvati ili odbije nastavni plan i program, sa Hilari Klinton ili bez nje. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
srpskisoko

11.06.2018 15:19

U svim normalnim drzavama postiji zakon o obrazovanju i vazi za sve. Ja sam morao da ucim po sistemu vecine nikog nije bilo briga za moju pripadnost. Eto sad ce manjine u Srbiji da menjaju jezik, pasos, skolski sistem, gradivo, pa zaboga jeli Srbija drzava ili pijaca gde svako uzme sta mu pase. Svaki drzavljanin Norveske, Nemacke, Slovenije (i svih normalnih drzava koje postuju svoj integritet i jezik) mora znati sluzbeni jezik, mora postovati Ustav i zakon, mora imati polozen ispit iz jezika ako je doseljenik i ziveti po zakonu tih drzava. Tamo gde zive manjine obaveza da i manjine i domace stanovnistvo govore oba jezika (dvojezicost). Ne moze neko dobiti drzavljanstvo i pasos Srbiji ako nezna Srpski jezik. Shvatite jednom, manjine ne mogu da vrse torturu nad vecinom. Reciprocitet za sve manjine u Srbiji i mir Bozji.