ZORANA MIHAJLOVIĆ: Rusija je u srcu, ali je Evropa u glavi

Autor: Tanjug

Vesti

10.06.2018

21:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Vlada Srbije neće promeniti strateški pravac zemlje, a to je Evropska unija", izjavila je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović u intervjuu za sutrašnji "Blic" i dodala da svi koji vode zemlju treba jasnije da pokažu takvu politiku.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zorana Mihajlović

- Treba da izbegavamo situacije u kojima pre podne hoćemo u EU, a po podne sa Rusijom. Niko nama ne brani da sarađujemo sa Rusijom, niko nijednom Srbinu ne može da oduzme pravo da voli Rusiju i da nas natera da poništimo istoriju. Ali, vođenje države je racionalan posao, politika se vodi iz glave, a ne iz srca! Rusija će uvek biti u srcu, a glava kaže - Evropa i Zapad - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla i da Srbija želi kompromis o Kosovu, ne zato da bismo dobili nekakvu kartu za brži ulazak u EU, već zato što od rešenja ovog pitanja zavisi budućnost Srbije.

- Zamrznuti konflikt na Kosovu zamrznuće Srbiju, koja neće moći da se razvija. Neće rešenje da nam donesu ni Rusija ni Amerika, to moramo sami. Ili možemo da čekamo da nam nešto padne s neba sve dok i poslednji Srbin ne ode s Kosova - rekla je Mihajlovićeva. 

Potpredsednica Vlade govorila je i o svom odnosu sa ostalim ministrima i premijerkom Anom Brnabić.

- Dosta je onih koji, svako iz svojih interesa, u svakoj mojoj reči, postupku i pogledu traže nekakav sukob sa drugim članovima Vlade. Njima ne mogu da pomognem. Moj posao je da radim, a oni neka tumače šta god žele. Dobro je što je premijerka pitanje infrastrukture stavila u prvi plan, jer stalno govorim da nema boljeg načina za rast privrede od ulaganja u infrastrukturu. Vlada je jedinstvena, što će nam i te kako trebati u narednom periodu, pre svega zbog pitanja Kosova - istakla je Mihajlovićeva. 

Govoreći o izboru novog gradonačelnika Beograda, ona je ocenila da je i izbor Zorana Radojičića pokazao na delu kako SNS vidi politiku u Srbiji. 


- A to je da nema uspešne i ozbiljne politike ako ona ne može da privuče vredne i ugledne ljude koji nisu deo partija, a takav je svakako dr Radojičić. Teško ćete među običnim ljudima pronaći nekog ko bi rekao nešto loše o dr Radojičiću. Ali ih zato u opoziciji ima koliko hoćete, pa zato i prolaze kako prolaze na izborima jer ne razumeju građane - dodala je Mihajlovićeva. 

Ona je izrazila uverenje da je Radojičić u Dečjoj bolnici u Tiršovoj stvorio dobar tim koji će moći da funkcioniše i bez njega, "iako im neće biti lako".

- Niko ne može sam da vodi ni bolnicu, a kamoli srpsku prestonicu. Dopalo mi se i to što je novi gradonačelnik u centar svog rada stavio građanina i njegove potrebe, što me je podsetilo na legendarnog Branka Pešića - navela je Mihajlovićeva. 

Odgovarajući na pitanje o Vuku Jeremiću, koji ju je optužio da je i ona imala sastanak sa kompanijom koja mu je davala novac, Mihajlovićeva odgovara da Jeremić prvo treba da objasni svoje odnose s partnerima koji su uhapšeni u SAD zbog korupcije, kao i za koje usluge je dobijao novac od stranih kompanija. 

- Umesto objašnjenja, Jeremić pokušava mene da uvuče u svoju finansijsku i političku kaljugu. Ali, mi nismo isti. Sve sastanke kao potpredsednica Vlade imala sam u zgradi Vlade i detalji su svima dostupni, a za njegove sastanke na kojima je dobijao novac niko živi ne zna. Ako želi da jednog dana vodi ovu zemlju, onda bi bilo lepo da građanima od kojih očekuje glas kaže od koga i zašto dobija novac. Ako pogledate njegovu imovinsku kartu koju je objavio KRIK, onda vidite da nema platu, nema imovinu sem auta starog 15 godina. A onda taj isti siromašni Jeremić dobije milione evra iz nepoznatih izvora - dodala je Mihajlovićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading