ALBANCI RUŠE PREGOVORE PO DIKTATU VAŠINGTONA: Pojačan pritisak za priznavanje kosovske nezavisnosti

Autor:

Vesti

06.06.2018

17:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na mig Vašingtona i NATO Albanci odustali od nastavka dijaloga u Briselu s ciljem da nas stave pred svršen čin i prisile da što pre priznamo nezavisnost Kosova.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Ivica Dačić i Hašim Tači

Pod obrazloženjem da je tim EU za posredovanje u tehničkom dijalogu između Beograda i Prištine postao desna ruka srpske delegacije, Priština je odbila da učestvuje na sastanku u Briselu krajem nedelje, koji je trebalo da bude posvećen Zajednici srpskih opština.

Istovremeno je iz skupštinske rasprave povučen predlog platforme za finalni dijalog o normalizaciji odnosa, i to sve uz prećutnu saglasnost Amerikanaca i predstavnika Alijanse.

- Sastanak je bio zakazan za 7. jun, ali mi smo ga odbili. Mi insistiramo na dijalogu i insistiramo da se govori o svim temama. Dok je delegacija Srbije rekla da je jedini razlog za učešće u razgovorima formiranje Asocijacije opština sa srpskom većinom - rekao je koordinator kosovske vlade za dijalog sa Srbijom Avni Arifi.

S druge strane, ne miruju ni prijateljske zemlje poput Španije, koje su na sastanku članova Službe EU za spoljnu politiku u Briselu negodovale što nisu uključene u proces dijaloga Beograda i Prištine.

Upozorenje NATO Vučiću je vrlo ozbiljno, skoro je identično ultimatumu iz 1914. i ultimatumu iz Rambujea

Željko Cvijanović, urednik Novog standarda

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za Srpski telegraf kaže da se situacija na KiM naglo pogoršala poslednjih dana, te da vidimo da se Priština ucenjivački nameće kao država.

- Izražena je nervoza kod zapadnih centara moći i želja da ovo što pre reše jer se sada na Balkanu sukobljavaju sa drugim velikim silama poput Rusije i Kine. Svi potezi Prištine imaju podršku dela međunarodne zajednice s Vašingtonom na čelu, a i NATO im drži stranu čim otvoreno prete da će biti rata ako sa vojskom krenemo na sever - smatra Milivojević.

U toj priči Brisel je apsolutno nesposoban da reaguje, dodaje urednik Novog standarda Željko Cvijanović.

- EU je u istom nebranom grožđu kao i mi, Amerikanci i NATO su tu glavni igrači. Upozorenje NATO Vučiću je vrlo ozbiljno, skoro je identično ultimatumu iz 1914. i ultimatumu iz Rambujea: ili ćete nam dati sve ili će biti rata. Napadi na Srbe su deo pritisaka, hoće da slome srpsku državu - zaključuje Cvijanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading