MILIĆEVIĆ U MOSKVI: Borba protiv terorizma nemoguća bez saradnje!

Autor: Republika

Vesti

05.06.2018

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U ponedeljak i utorak održava se međunarodni forum "Razvoj parlamentarizma" u Moskvi. Prenosimo vam izlaganje potpredsednika Vlade Vojvodine Đorđa Milićevića na sekciji "Jačanje međunarodne bezbednosti: uloga parlamenata".

RepublikaFoto: Promo foto
Đorđe Milićević

- Čast mi je i zadovoljstvo što učestvujem u radu Foruma za razvoj parlamentarizma u Moskvi. Želim da uputim zahvalnost na upućenom pozivu za učešće u ime predsednika NS RS g-đe Maje Gojković, kao i u svoje lično ime. Dozvolite mi da čestitam organizatorima na izvanrednoj organizaciji ovogodišnjeg Foruma, kao i na pruženom gostoprimstvu.

Pozdravljam temu današnje sekcije jer je svima više nego jasno da su današnji bezbednosni izazovi postali transnacionalni i globalni, odnosno pogađaju istovremeno više zemalja i regiona i prevazilaze okvire država, regiona i kontinenata. Naročito želim da ukažem na nužnost borbe parlamenataca protiv tri zla-separatizma, terorizma i ekstremizma - rekao je Milićević.

On je zatim pomenuo kolika je zatvorska kazna za Srbe koji učestvuju u ratu.

- Borba protiv terorizma u R. Srbiji regulisana je Krivičnim zakonikom i Zakonikom o krivičnom postupku. Naročito želim da naglasim da su izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, koje je usvojila Narodna skupština oktobra 2014. godine, dodati su članovi kojima se kao krivično delo određuje učešće državljana Republike Srbije u ratu ili oružanim sukobima u drugim zemljama i organizivanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi, te se propisuje kazna zatvora (od šest meseci do osam godina).

Vlada Republike Srbije je usvojila Nacionalnu strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma za period od 2017. do 2021. godine sa Akcionim planom za njeno sprovođenje.

Ističemo da je Srbija otvorena za saradnju u okviru svojih mogućnosti u globalnoj borbi protiv terorizma, u kojoj nema mesta za kompromise. Oštro osuđujemo sve vidove i manifestacije terorizma - rekao je on.

Zatim je govorio o podršci svim rezolucijama Generalne skupštine UN.

- Na međunarodnom planu R. Srbija je potisnica brojnih konvencija kojima se regulišu suzbijanje i borba protiv terorizma. Prepoznajući univerzalni karakter fenomena terorizma i ekstremizma i neophodnost kontinuirane i široke saradnje država radi uspostavljanja zajedničkog pristupa Srbija prepoznaje Ujedinjene nacije ka ključni forum za aktivan angažman na ovom planu. Podržava sve usvojene rezolucije Generalne skupštine UN o merama za prevenciju međunarodnog terorizma, kao i sve napore međunarodne zajednice u cilju efikasne borbe protiv ovog globalnog problema. Potpisnica je 14 od 18 anti-terorističkih univerzalnih instrumenata i ulaže maksimalne napore u cilju pune implementacije svih relevatnih rezolucija UN.

Takođe, podržavamo principe Globalne strategije UN za borbu protiv terorizma, posebno segment koji se odnosi na mere za jačanje međunarodne saradnje, odnosno „udruživanje“ nacionalnih, regionalnih i međunarodnih napora. Srbija, takođe podržava pregovore o sveobuhvatnoj konvenciji o međunarodnom terorizmu - naglašava Milićević.

On napominje da bez saradnje nema borbe protiv terorizma.

RepublikaFoto: Promo foto

- Smatramo da je borba protiv terorizma i nasilnog ekstremizma nemoguća bez međunarodne saradnje, koja između ostalog podrazumeva efikasnu razmenu operativnih podataka. Tu saradnju naša država sa svetom i zemljama EU obavlja putem Interpola i Evropola, kao i bilateralnim sporazumima.
Uvaženi učesnici,

Želim da napomenem da Republika Srbija kroz učešće u multinacionalnim operacijama, kao kredibilan partner, deli odgovornost i pruža svoj doprinos očuvanju mira i bezbednosti. Narodna skupština Republike Srbije donosi odluku o učešću pripadnika Vojske Republike Srbije u multinacionalnim operacijama.

Milićević je i govorio i o učešću Srbije u UN misijama.

- Srbija učestvuje u UN misijama, pri čemu je na devetom mestu evropskih zemalja, a uzimajući u obzir broj stanovnika, čak je treći kontributor u Evropi. Čvrsto smo opredeljeni ka unapređenju ovog doprinosa, upućivanjem civilnih struktura u multinacionalne operacije. Srbija trenutno učestvuje u multinacionalnim operacija pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, kao i multinacionalnim operacijama Evropske unije.

Želim da posebno naglasim da se zalažemo za zajednički, sveobuhvatni i ujedinjeni pristup izazovima sa kojima se sve naše države suočavaju, jer tako najbolje štitimo i interese svake pojedinačne zemlje. Odlučni smo da u interesu mira i bezbednosti nastavimo sa konstruktivnim pristupom rešavanja svih aktuelnih izazova - zaključio je Milićević.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading