Izaslanik Svete stolice sa državnim vrhom: PAPIN PREMIJER DOLAZI U SRBIJU!

Autor: Marija SAMOJLOVIĆ

Vesti

04.06.2018

05:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Vatikana Pjetro Parolin dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji. Iskusni diplomata i papin čovek od poverenja boraviće u Srbiji 30. juna i 1. jula kako bi razgovarao sa patrijarhom Irinejom, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

RepublikaFoto: Tanjug
Ivica Dačić je sa Parolinom razgovarao kad mu je otac umro

- Sa Parolinom, koji je po funkciji u rangu sa predsednicima vlada, sastao sam se pre nekoliko meseci. Baš kada smo razgovarali, javili su mi da mi je umro otac. Tada mi je rekao da će se moliti za mog oca - rekao je Ivica Dačić, koji je pre nekoliko meseci pozvao Pjetra Parolina da poseti Srbiju.

POSETA NOVOM SADU

Tokom posete Srbiji, Parolin će prisustvovati Međunarodnoj biskupskoj konferenciji Svetog Ćirila i Metodija, koja će se održati u Novom Sadu, a tokom susreta sa zvaničnicima u Beogradu glavna tema razgovora, kako se očekuje, biće Kosovo. 

Kalezić: Dolazak papinog kardinala je krupan korak u jačanju diplomatskih veza

Patrijarh Srpski Irinej, u izjavi za Srpski telegraf, rekao je da će SPC izaći sa saopštenjem povodom susreta.

- Biće informacija sa naše strane i više ništa ne mogu da kažem povodom toga - rekao je patrijarh.

NA ISTOJ STRANI

Naši sagovornici ističu da su dobri odnosi sa Vatikanom važni za Srbiju, jer Sveta stolica ne priznaje nezavisnost južne srpske pokrajine.

- Vatikan nije priznao Kosovo i znači da je na stani Srbije, za razliku od situacije oko raspada Jugoslavije kada nismo imali podršku. Naši političari mogu da izdejstvuju da Vatikan deluje na neke zapadne države kako bi došlo do revizije stava o Kosovu. Pored toga moguće je da Parolinova poseta znači i pripreme za papinu posetu, ali SPC tu ima jasan stav preko koga neće preći, a to je da se kratko izrazim: "Stepinac out - Jasenovac in" - navodi Jovanović.

Bivši dekan Bogoslovskog fakulteta profesor Dimitrije Kalezić dolazak papinog kardinala tumači kao krupan korak u jačanju diplomatskih veza Srbije i Vatikana, koje su poslednjih godina oživele.

- Sada je već realno očekivati da i sam papa Franja dođe u Srbiju. Druga bitna stvar za nas je to što Vatikan nije priznao nezavisnost Kosova i mislim da će ostati pri tom stavu, a naročito sada kada mnoge države povlače priznanje, da li zbog toga što vide da su obmanute ili zato što su bile prinuđene da to urade - ocenjuje Kalezić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading