SRPSKA LIGA PORUČILA ČANKU: Vreme je za bogato selo, A NE ZA PRAZNU SLAMU

Autor: Republika

Vesti

03.06.2018

17:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska liga na čije čelu je Aleksandar Đurđev reagovala na saopštenje LSV u kom je izražena sumnja da je depopulacija sela, uključujići i ona u Vojvodini, izazvana globalističkim procesima.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Aleksandar Đurđev

- Srpska Liga je slobodna da podseti da je seoska populacija bila daleko brojnija, a privreda na selu daleko robusnija i razvijenija, pre nego što je Srbija u procesu pridruživanja EU liberalizovala tržište i prepoznala značaj regionalnih integracija i potpisivanjem međunarodnih sporazuma unazadila privredno industrijski potencijal što su pre svega osetili srpski industrijski centri poput Bačke Palanke, Gornjeg Milanovca i sličnih - kaže se u saopštenju i dodaje:

- Sigurni smo da je članstvo Lige socijaldemokrata Vojvodine zaboravilo da se u Srbiji, tokom perioda 1991-1993 proizvodilo između 3 i 4 miliona tona pšenice, da bi se samo deceniju posle petooktobarskih promena ta proizvodnja ustalila na jedva 1,5 i 2 miliona tona. Doplo manja proizvodnja ujedno znači duplo manje prihoda, što neizostavno vodi siromaštvu i smanjenju broja stanovnika - navodi se.

Kako se dodaje, jedina oblast u kojoj smo zabeležili realni skok proizvodnje bile su industrije fiktivnih autonomnih identiteta, regionalnih politika, evropskih direktiva razvoja rodnih i ostalih prava, a kako se ništa od toga ne jede, najveći broj stanovnika Srbije bio je prinuđen da egzistenciju potraži u nekoj od zemalja s realnom proizvodnjom i realnim suverenitetom oslobođenim kolonijalne, mada ne i kolonizatorske svesti.

- Takođe, ne zvuči previše uverljivo ni sumnja LSV u tezu kako su veliki i glavni gradovi magnet za ljude, budući da se najveći broj njih nikada nije pomerio iz Novog Sada, kog sa ponosom nazivaju glavnim gradom Vojvodine. A kada je i odlazio, kretao se u uglavnom u pravcu Beograda, što tezu magnetizma velikih gradova i članova LSV čini u najmanju ruku empirijskom. Da se prebivalište potraži u, recimo, Manđelosu, Bođanima ili Elemiru i na licu mesta suoči s posledicama "neoliberalne novosadizacije", očigledno je manjkalo i volje i magnetizma - podvlače iz Srpske lige i zaključuju: 

- Na kraju, mada ne i manje važno, borbena avjacija koja je 1999. godine učestovala u bombardovanju Srbije isključivo je nosila nacionale i državne oznake, što znači da je malo verovatno da Evropu čine regioni i lokalne samoupravne zajednice. Čine ih uglavnom politički i ekonomski suverene države, sposobne da sopstevnom stanovništvu obezbede egisztenciju bilo oni živeli u selu ili gradu. Ako se već LSV, makar i formalno, zalaže za odbranu interesa Vojvodine, ne vidimo ni jedan razlog zašto ne bi podržala napore ministra Krkobabića u već sada uspešnom projektu obnove i osnivanja preko sto zadruga. Budući da je Liga gotovo već dve decenije deo vladajućih koalicija i višestruko duže u aktivnoj politici od ministra Krkobabića, u najmanju ruku je za očekivati da zna kako Vojvodinu ne čini samo Novi Sad i sve popularnije podgrađe, već i sve praznija sela, čije je propadanje teklo uporedo sa propašću zadrugarstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading