DUČIĆ ODUŠEVLJEN SRPSKOM RAKIJOM: Komadant Bondstila posetio Čegar

Autor:

Vesti

03.06.2018

16:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi komandant američke vojne baze Bondstil na Kosovu Nik Dučić interesuje se za slavnu srpsku istoriju, rakiju, domaću kafu i trešnje. Ovo za Srpski telegraf priča Selomir Marković, kustos spomenika na Čegru, koji je nedavno imao priliku da ugosti pukovnika srpskog porekla i popriča sa njim o jednom od najznačajnijih spomenika iz Prvog srpskog ustanka.

RepublikaFoto: youtube.com/PressClub Lviv
Nik Dučić

- Videli smo da je Srbin tek kad je popio našu šljivovicu, a bio je oduševljen i domaćom kafom, kao i trešnjama, koje nudimo svim gostima. Nažalost, slabo govori srpski. Korektan je bio prema spomeniku, pravi vojnik. Na polasku mi je dao američko odlikovanje u znak prijateljstva - kaže naš sagovornik koga meštani oslovljavaju sa Čika Sele.

Dučić, ističe, nije krio da ne zna mnogo o čegarskom boju i junaštvu Stevana Sinđelića.

Videli smo da je Srbin tek kad je popio našu šljivovicu, a bio je oduševljen i domaćom kafom, kao i trešnjama, kaže kustos Selomir Marković

- Kroz moju priču čuo je mnogo novih stvari - zašto baš ovde, karakterističan položaj... Interesovala ga je strategija najviše, kao i sve oficire. Nedolazak Rusa mu je bio zanimljiv, pa francuski špijun. Zamislite da špijun "broj jedan" dođe u Niš iz Pariza u ono vreme, kolko mu je samo trebalo da putuje da bi naučio Turke šta da urade jer svima je na zapadu bilo u interesu da se izazovu što češći tursko-ruski ratovi, da se Rusija ekonomski oslabi kako bi je Napoleon lakše osvojio, a zatim i rasparčao. To je cela priča zašto smo ovde izgubili, zbog špijunaže - zaključuje Marković.

Podsetimo, Amerikanac srpskog porekla u martu ove godine preuzeo je u Bondstilu kod Uroševca komandu nad Multinacionalnom brigadom Istok, koju čine pripadnici vojske SAD, Poljske, Rumunije i Turske. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
srpskisoko

03.06.2018 16:34

Jos kad Nik srpskog porekla nebi brani koljace Srpske dece i obucavao ih da ruse, pale i ubijaju, onda bi bio ortodoksni Srbin. Ovako, ostaje gorak ukus od rakije kad radis za najvece srbomrzce.