BRNABIĆEVA U BOLJEVCU: Veća pomoć za poljoprivrednike!

Autor: Tanjug

Vesti

01.06.2018

14:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Ana Brnabić posetila je danas preduzeće FPM Agromehanika u Boljevcu, koje je jedan od najvećih proizvođača poljomehanizacije u Jugoistočnoj Evropi i najavila veću pomoć države za domaće proizvođače.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Brnabić je rekla da će u narednom periodu pojačano obilaziti domaće privrednike u Srbiji i da će njima, pored rada na privlačenju stranih investitora, posvetiti veću pažnju.

- Radimo na pravilniku za primenu uredbe za subvencije poljoprivrednih proizvođača, koja će dati prednost domaćim proizvođačim poljoprivredne mehanizaciji. Želimo više da podržavamo doamće proizvođače, kao što je FPM Agromehanika u Boljevcu - naglasila je premijerka.

Ona je dodala da bi taj pravilnik trebalo da bude gotov i potpisan od strane ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića u narednih mesec dana.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Brnabić je poručila da će država nastaviti da subvencioniše poljoprivredne proizvođače i podsetila da je agrarni budžet za 12 odsto veći nego u 2017.


- Povećali smo budžet za subvencije ove godine za poljoprivedne proizvođače, ali se pokazalo da Uprava za agrarana plaćanja nema kapacitet da to sve obradi, pa se čaka od šest meseci do godinu dana. Radimo sa Upravom da to ubrzamo i nadam se da ćemo od iduće godine imati potpuno elektronske prijave i obrade podataka.

Brnabić je rekla da opština Boljevac uspešno primenjuje servis eZUP odnosno da elektronski pribavlja podatke od državniih službenika, koji je tačno pre godinu dana počeo da se primenjuje kako bi se građanima olakšale administrativne procedure.
RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Ona je kazala da je FPM Agromehanika veliki domaći investitora sa oko 250 radnika, koja je nakon uspešne privatizacije imala od 2007. više od 10 miliona investicija u pogone, kao i da se sada realizuju dodatne investicije veće od pet miliona evra.


Premijerka je rekla da država treba više da ulaže u takve kompanije i zahvalila predsediku opštine Boljevac što ima savet za lokalni ekonomski razvoj koji pita privrednike šta može država za njih da uradi kako nastavili da otvaraju radna mesta.

Brnabić je istakla da je ta firma uključena u progam dualnog obrazovanja u saradnji sa tehničkom školom Nikola Tesla, kao i da takve kompanije mogu da zaustave odliv mladih ljudi iz te opštine.

Brnabić se prethodno na sastanku sa predsednikom kompanije LJubinkom Gobeljićem upoznala sa istorijatom firme, trenutnim stanjem i planovima daljeg rada FPM Agromehanika i obišla izložbu proizvoda i proizvodnih pogona preduzeća, a prisustvovao je i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.
RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Ta boljevačka firma sarađuje sa indijskom kompanijom Sonalika, čije traktore Solis sklapa u Boljevcu, a Brnabić koja kaže da su investicije iz Indije veoma važne za našu zemlju i podsetila da indijski Taf, koji je kupio IMT, treba da počne da proizvodi traktore u Srbiji.

Istakla je da je Srbije, pre posete Indiji predsednika zemlje Aleksandra Vučića, potpuno zaboravila to veliko tržište od 1,3 milijarde ljudi.

Ona je pohvalila Gobeljića koji je mogao da konkuriše kada se prodavao brend IMT-a, ali, ali da je pokazao ogromnu društvenu odgovornost i povukao se u korist Tafea, kako bi naša zemlja imala još jedan pogon za proizvodnju taktora, čime je pokazao da mu je na prvom mestu nacionalni a ne privatni interes.

Brnabić je rekla da će država povezati FPM Agromehaniku sa Tafeom i da će ta firma iz Boljevca postati njihov dobavljač.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Kaže da su Srbiji potrebne indijske investicije, kao i da je to velika šansa za našu zemlju, iako je EU naš strateški cilj.


Brnabić je naglasila da je našoj zemlji potreban brži ekonomski rast i da zato moramo da se okrećemo sve više ekonomskoj saradnji sa Kinom, Indijomo, Rusijom, UAE i drugim zemljama u tom delu sveta.

Predsednik PKS Čadež je rekao da je više puta dolazio u tu boljevačku firmi i da je ponosan kada vidi da su udvostručili proizvodnju za nešto više od godinu dana.

Naglasio je da su proizvodi te fabrike konkurentni u Norveškoj, Danaskoj, Nemačkoj, Austriji i drugim zemljama, odnosno na 34 strana tržišta.

Istakao je da čak 20 dilera u Nemačkoj prodaju te prizvode.

Prema njegovim rečima ,sve to pokazuje da naše firme to mogu, a drugo da ima i uspešno privatizovanih firmi, koje su nastavile da rade, investirale i zaposlile i nove radnike.

Čadež je zahvalio premijerki što ima sluha za privredu i istakao da ta veza između države i privrednika nikada nije bila jača.

Dodao je da bi fabrika u Boljevcu trebalo već u avgustu da ima dva nova objekta.

Gobeljić je zahvalio premijerki Brnabić što je pokazala da razume probleme fsa kojima se firme svakodnevno suočavaju, kao i PKS sto se potpuno okrenula privredi i pomaže privrednicima na sve moguće načine.

FPM Agromehanika je primer uspešne privatizacije i ta firma je nekadašnja članica IMT-a, u čiju modernizaciju je do sada uloženo više od 15 miliona evra, zajedno sa aktulenim projektima.

To boljevačko preduzeće izvozi više od 70 odsto svojih proizvoda na 34 inostrana tržišta, najviše u Ukrajinu, Nemačku i Alžir.

Direktno zapošljava 250 radnika, među kojima je veliki broj visokoobrazovanih, sa teritorija opština Boljevac, Zajačar i Bor.

Kompanija Agromehanika uključena je od prošle godine u sistem dualnog obrazovanja. 

Na inicijativu kompanije, uz podršku PKS i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u Boljevcu je otvoreno odeljenje za mašinska zanimanja: 20 učenika se školuje za dva obrazovna profila - tehničara za kompjutersko konstruisanje i operatera mašinske obrade.

Osim osnovnog proizvodnog programa, mehanizacije za traktore, kompanija uslužno proizvodi i veliki broj delova i sklopova za druge proizvođače poljoprivredne mehanizacije, kao i za firme iz drugih sektora privrede.

Komunalni mulčar, roto drljače, diskaste kosačice i rasturači đubriva neki su od noviteta FPM Agromehanike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading