NOVA AFERA U PARAĆINU: Kako je firma koja nije imala zaposlene prihodovala 237 miliona i pobeđivala na javnim nabavkama

Autor: srbijadanas.com

Vesti

01.06.2018

12:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opština Paraćin postala je širom Srbije poznata po brojnim aferama lokalne vlasti te opštine u koje su umešani funkcioneri i predsednik opštine Saša Paunović.

RepublikaFoto: Srbija danas

Međutim, pored bahatih funkcionera postoje i pojedinci u Paraćinu su se obogatili na račin budžeta opštine, dok ostatak građana Paraćina radi za minimalac ili je čak prinuđena da napusti to mesto kako bi uspeli da pronađu posao.

Jedna mala firma iz Paraćina prihodovala je od javnih nabavki čak 2 miliona evra, iako kada je osnovana nije imala nijednog zaposlenog.

Naime, firma Putotehna doo, čiji je vlasnik prema podacima iz APR Aleksandar Ljubinić, pobeđivala je na javnim nabavkama koje raspisuju javna preduzeća koja posluju u okviru opštine Paraćin je 248 miliona dinara. Putotehna je inače osnovana 15.01.2014. godine, a sve do 2016 godine nije imala nijednog zaposlenog. Međutim, 2015. godine kada nije imala zaposlene dobila je javne nabavke u vrednosti od 50 miliona dinara. Godinu dana nakon toga Putotehna počinje da dobija zaposlene.

Putotehna je u APR registrovana kao preduzeće sa društveno ograničenom odgovornošću, a na javnim nabavkama dobijala je ugovore za izgradnju trotoara, izgradnju puteva, seoskih ulica, fudbalskog terena.

Foto: Srbija danas

Najveći ugovori na kojima je pobeđivala jedna mala firma

Tako je 21.09.2015. godine, kada Putotehna nije imala nijednog zaposlenog pobedila na javnoj nabavci koja je iznosila 21.829.123 dinara. Predmet te javne nabavke koju je raspisala JP Direkcija za izgradnju opštine Paraćin, bila je izgradnja seoskih ulica u Sevojnu, Bošnjanu, Trešnjevici, Stubici i Lešju. Iste te godine sa Putotehnom, takođe Direkcija za izgradnju opštine Paraćin sklapa još jedan milionski ugovor u vrednosti od 12.821.118 dinara, a ugovorom je predviđena izgradnja seoskih ulica u Donjem Vidovu, Drenovcu, Buljanu, Gornjoj Mutnici, Potočcu, Mirilovcu, Tekiji, Zabregi i Gornjem Vidovu.

23.03.2016. godine JP Direkcija za izgradnju opštine Paraćin zaključila je ugovor sa Putotehnom o javnoj nabaci u iznosu od 26.621.170 dinara, a ugovorom je predviđeno mestimično popravljanje kolovozne konstrukcije. Iste te godine, Putotehna je pobedila na još dve velike javne nabavke. Obe javne nabavke je raspisala JP Direkcija za izgradnju opštine Paraćin, a datum zaključenja ugovora za obe javne nabavke je isti, 25.11.2016. Ono što se međutim razlikuje su cifre na tim javnim nabavkama – jedna je iznosila 22.076.850 dinara i njom je bila predviđena izgradnja seoskih ulica u Donjem Vidovu, Plani, Sevojnu, Buljanu, Trešnjevici, Donjoj Mutnici, Mirilovcu, Izvoru i Krežbincu. Druga je iznosila 27.546.084 a tom javnom nabavkom predviđena je izgradnja seoskih ulica u Striži, Drenovcu, Stubici, Raševici, Gornjoj Mutnici, Bošnjanu, Tekiji, Zabregi,
Busilovcu, Klačevici, Glavici i Lešju.

Foto: Srbija danas

Sledeće godine, 2017. Putotehna, takođe pobeđuje na javnim nabavkama JP Direkcije za izgradnju opštine Paraćin. Ugovorom iz 16.01.2017. za javnu nabavku izgradnje asfaltnog puta do parcele 2131/9 sa izgradnjom vodovodne, fekalne i atmosferske kanalizacione mreže, dodeljena je javna nabavka Putotehni za iznos od 19.250.000 dinara. Takođe, 25.04.2017. za javnu nabavku od 24.058.040 dinara JP Direkcija za iszgradnju opštine Paraćin potpisuje ugovor kojim je predviđena izgradnja trotoara.

Ove godine, tačnije 13.03.2018. Putotehna pobeđuje na javnoj nabavci koju je raspisala Uprava za investicioni i održiv razvoj opštine Paraćin. Iznos te javne nabavke je 20.833.333 dinara, a predviđena je izgradnja seoskih ulica u Gornjem Vidovu, Rataru, Gornjoj Mutnici, Kalčevici, Stubici, Zabregi, Lebini, Mirilovcu, Raševici i Bošnjanu.

Pitanje je kako je moguće da firma koja nije imala nijednog zaposlenog izvodi takve radove?! Pitanje je kako uopšte firma koja nije imala radnike mogla da pobeđuje na javnim nabavkama i dobija poslove koje su raspisivala javna preduzeća koja posluju u okviru opštine Paraćin?!

Dakle, prema podacima iz APR Putotehna doo iz Paraćina je u periodu od 2014.-2017. godine prihodovala 237.260.000 dinara. Kako smo saznali firma Putotehna tokom 2014. i 2015. nije imala zaposlene radnike, a tek krajem 2016. je zaposlila prve radike. Postavlja se pitanje kako je firma koja se bavi putarskim radovima, uspevala da završi poslove i da izgradi puteve kada nije imala zaposlene? Tako, 2014. godine kada je osnovana Putotehna je prihodovala 29.549.000, a rashodovala 29.246.000 dinara. Naredne dve godine Putotehna je radila takođe bez ijednog zaposlenog, ali je za te dve godine prihodovala preko 85 miliona dinara, a rashodovala preko 80 miliona dinara bez obzira na to što nije imala nijednog zaposlenog. 2017. godine prihodi Putotehne su značajno porasli na čak 122 miliona dinara dok se profit smanjio na samo milion i po dinara. Prema ovom ispada da je Putotehna za četiri godine zaradila samo 5,5 miliona dinara ili 2,3 posto od ukupnih prihoda, što je krajnje čudno za ovu vrtu delatnosti gde se profit kreće u iznosu većem od 10 procenata. Kod ovog preduzeća nije samo to čudno već je i čudno kako su uspevali da pobeđuju na javnim nabavkama bez radnika koji su mogli da garantuju završetak posla.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nebojša

01.06.2018 12:43

Nije to jedina firma, a time se niko ne bavi. Imate preko 100 preduzeća, samo pogledajte zvanične statistike koji imaju prihode veće od milion evra pa i profite veće od tog iznosa a imaju NULA zaposlenih a da ne govorim o preduzećima sa samo JEDNIM zaposlenim. Svakome je jasno da je to kriminal. Država bi morala da zabrani poslovanje preduzećima sa NULA zaposlenih jer su to perionice para. A i sa jednim zaposlenim a da ima prihode veće od 100.000 EUR sigurno se ne radi o poštenom poslovanju.