HAOS U NAJAVI: ALBANSKA PARADA USRED BEOGRADA!

Autor: I. ŽIGIĆ - G. MITROVIĆ

Vesti

30.05.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Festival "Mirdita, dobar dan", koji predstavlja svojevrsno veličanje nepostojeće autohtone kosovske kulture, a koji počinje danas u Beogradu, izazvao je negodovanje dobrog dela javnosti, pogotovo imajući u vidu da se održava u momentu dok Albanci kamenuju Srbe u južnoj srpskoj pokrajini i ne dozvoljavaju im ni da obiđu grobove svojih najmilijih.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Već viđeno: Radikali uvek spremni za akciju

Održavanje ovog festivala, koji je prošle godine otvoren predstavom u kojoj srpski vojnik siluje Albanku, rešeni su da prekinu politički aktivisti SRS, Dveri, DSS... Iako je MUP Srbije zabranio skupove koje je najavio SRS za vreme festivala "Mirdita, dobar dan", uz objašnjenje da okupljanje nije dozvoljeno kada postoji ugrožavanje bezbednosti ljudi i imovine, morala, prava drugih ili bezbednost Srbije, predstavnici te stranke poručili su da će zabranu ignorisati.

- Da li se ovde radi o promeni politike Vlade Srbije prema Kosovu i Metohiji? Da li se ono sada smatra nezavisnim? Umesto da zabrani skup te minorne organizacije koju finansiraju zapadne agenture, MUP na opšte zaprepašćenje zabranjuje naš skup, iako smo naveli da tim činom branimo Ustav i zakone Srbije - istakao je za Srpski Telegraf Miljan Damjanović, poslanik SRS.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Nije prvi put: Protest u Beogradu prošle godine

STRAH OD PROVOKATORA

On je istakao da organizator festivala, Inicijativa mladih za ljudska prava, na svom sajtu priznaje državu Kosovo, te govori da su Srbi izvršili etničko čišćenje na tom prostoru.

- Pozivamo zato sve pristalice da se okupe u 18 časova u praku kod Hrama Svetog Save, gde ćemo upaliti sveće za sve pale borce koji su dali svoje živote u odbrani KiM, nakon čega ćemo krenuti ka Birčaninovoj ulici - kaže, i dodaje da je izneo ministru unutrašnjih poslova sve podatke o organizatorima festivala.

Iako im je cilj iskazivanje protesta zbog održavanja ovog festivala, postoji velika mogućnost da se sve pretvori u međusobni sukob protestanata. I sam Damjanović je, aludirajući na miting radikala u Hrtkovcima kada je napadnut Đorđe Žujović iz LDP, poručio:

- Ne želimo da dođe do sukoba, ali ako bude provokatora, kao u Hrtkovcima, videćemo šta će biti.

Dveri i DSS u znak protesta održavaju performans "Mirdita, laku noć" ispred Doma omladine

KONTRA FESTIVAL

S druge strane, LDP koji podržava održavanje festivala, ističe da je ono ugroženo zbog najavljene akcije SRS.

- Sve je prijavljeno u skadu sa zakonom, kao i svake godine, i najmanje što svi treba da uradimo jeste da se pojavimo na tom mestu i sprečimo eventualne provokacije ekstremističkh grupa koje su spremne na sve, jer su ohrabrene time da niko ne reaguje na njihove pretnje - istakao je u saopštenju Ðordo Žujović, član Predsedništva LDP.

Omladina Dveri i Demokratske stranke Srbije najavila je u znak protesta održavanje zajedničkog performansa "Mirdita, laku noć" ispred Doma omladine Beograda.

Inače, festival "Mirdita, dobar dan" održava se već četiri godine početkom juna u Beogradu, a za cilj ima, kažu organizatori, približavanje kosovske kulturne scene beogradskoj publici. Prema najavi, biće otvoren projekcijom filma "Martesa" ("Brak"), rediteljke Blerte Zekiri.

Organizatori festivala nisu želeli da komentarišu najavu protesta.

- Otvaranje počinje u 19.30, a festival će biti otvoren filmom "Brak". Pozivamo vas sve da dođete - kratko nam je poručila Sofija Todorović, koordinatorka festivala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading