HAOS NA KOSOVU: Albanci kamenovali Srbe

Autor: Republika

Vesti

28.05.2018

12:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekoliko sati je grupa od tridesetak Srba čekala da im policija omogući da priđu Crkvi Svete Trojice u Petriču pošto je oko 150 Albanaca blokiralo prilaz ovoj crkvi.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Policija je uspela da napravi prolaz za Srbe povratnike koji su, nakon što su upalili sveće, napustili prostor oko porušene crkve.

Njih su kamenicama gađali Albanci i pogodili ih, uprkos jakim policijskim snagama. Radoslav Kizić je povređen u predelu glave i prebačen je u bolnicu u Peći gde mu se ukazuje lekarska pomoć.

"Posedali u dvorište crkve"

Prethodno, okupljeni Albanci su sa tri strane blokirali prilaze crkvi, a oko podneva su zauzeli i crkveno dvorište u kome su sedeli i nisu dozvoljavali kosovskim policajcima da ih pomere.

Prema informacijama medija tamo prisutno je između 50 do 150 Albanaca, koji su blokirali prilaz crkvi.

Božidar Šarković je jutros rekao da su Albanci blokirali put i da tridesetak raseljenih Srba nije uspelo da uđe u crkveno dvorište i preseče slavski kolač.

- Albanci i dalje ne žele da se pomere, već su mnogi od njih posedali oko temelja porušene svetinje kojoj i dalje ne možemo da priđemo - kaže Šarković koji se nada da će specijalne jedinice kosovske policije uspeti da sklone okupljene Albance i raseljenim Srbima omogućiti da obeleže seosku slavu.

On je prethodno objasnio da su raseljeni Srbi policiji u Klini prijavili ovaj događaj.

- Pošto nismo imali drugog izbora, a plašeći se za svoju bezbednost, otišli so do stanice policije u Klini, odakle su poslali specijalnu jedinicu koja će nadam se rasterati okupljene Albance a nama omogućiti da obeležimo seosku slavu iako je svih oko 250 Srba iz sela proterano 1999. godine - ističe predsednik Šarković, prenose "Večernje novosti".

On napominje da Albanci nemaju nikakvog razloga da onemogućavaju obeležavanje verskih praznika pogotovu što ih raseljeni Srbi ničim ne ugrožavaju.

Blokadu puta prethodno su osudili direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, Srpska lista i ministar u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading