DA LI ĆE UHAPSITI SUDIJU USTAVNOG SUDA NA KIM? Euleks primio zahtev - evo šta su odgovorili!

Autor: Tanjug

Vesti

24.05.2018

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Misija Euleks saopštila je da je primila zahtev od srpskih vlasti u novembru prošle godine da uhapsi Radomira Labana, koji je u Skupštini Kosova imenovan za sudiju Ustavnog suda, ali da misija, s obziroma na sadašnji mandat, ne može da preduzme takvu akciju.

RepublikaFoto: Tanjug/E. TAHIROVIĆ
Da li će Laban biti iza rešetaka?

- Misija Euleks primila je pismo od predsednika suda u Kraljevu koji je tražio asistenciju za izvršenje konačne odluke. Misija u sadašnjem mandatu nema ovlašćenja da sprovede zahtev. Ova činjenica je već saopštena pismom Osnovnom sudu - navodi se u odgovoru Euleksa, a prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Radomir Laban izabran je za sudiju Ustavnog suda na Kosovu na predlog i uz podršku i poslanika Srpske liste, koji su u obrazloženju naveli da ima veliko pravno iskustvo, sa profesionalnom reputacijom javnog i ustavnog prava, kao i da poseduje "visoko moralne kvalitete i integritet".

Labana pravosudni organi u Srbiji traže zbog izdržavanja šestogodišnje kazne, jer je jedan od ukupno 21 osuđenog u slučaju takozvane "carinske mafije", a koji se vodio pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu 2012. godine.

Za njim je raspisana i Interpolova poternica, na osnovu zahteva Ministarstva pravde Srbije, a Osnovni sud u Kraljevu je uputio zamolnicu Kancelariji specijalnog predstavnika EU u Prištini sa molbom da preduzmu mere iz svoje nadležnosti i Labana "liše slobode" radi izdržavanja zatvorske kazne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading