Oriću se ukida oslobađajuća presuda, postupak se vraća NA POČETAK

Autor: srpskainfo.com

Vesti

24.05.2018

06:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Apelaciono odeljenje Suda BiH ukinuće prvostepenu oslobađajuću presudu muslimanskom ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću.

RepublikaFoto: Tanjug/E. BURLOVIĆ
Naser Orić

Odlično obavešteni izvor iz pravosuđa BiH kratko je objasnio da su tokom prvostepenog suđenja utvrđene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, te da će žalba Tužilaštva BiH biti prihvaćena.

- Suđenje Oriću biće ponovljeno - dodao je izvor iz pravosuđa BiH.

Milorad Kojić direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, izjavio je da bi ukidanje oslobađajuće presude bila jedina razumljiva odluka.

- Prvostepena presuda prema kojoj je Orić oslobođen je katastrofalna - ocenio je Kojić i dodao da se i pored svega, u narednom periodu treba utvrditi ko je i na kakav način uticao na postupak protiv Orića i svjedoke tužilaštva da promijene svoje iskaze.

- Neophodno je utvrditi zašto su svjedoci dali lažne iskaze, jer je jedna od izjava bila lažna, ona tokom istrage ili ona tokom sudskog postupka u Sudu BiH. Dakle, potrebno je utvrditi čija je to odgovornost kako ne bi dolazilo do sunovrata predmeta - naveo je Kojić.

Prema oceni Kojića, sudsko veće Suda BiH koje je oslobodilo Orića u prvostepenom postupku, imalo je i pored promene iskaza pojedinih svedoka, dovoljno dokaza da osude Orića za počinjena ubistva i izreknu mu odgovarajuću sankciju u skladu sa zakonom.

Podsetimo, tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH je u avgustu 2015. godine, nakon višemesečne istrage, koja je provedena u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, podigao optužnicu protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića.

Orić i Muhić optuženi su da su tokom rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između takozvane Armije BiH i Vojske Republike Srpske, na području Srebrenice i Bratunca, u svojstvu zapovednika i pripadnika snaga takozvane Armije BiH, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija, piše Srpskainfo.

Orić i Muhić bili su optuženi da su 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading