SELAKOVIĆ I JOTOVA POLOŽILI VENCE NA SPOMENIK ĆIRILU I METODIJU

Autor: Tanjug

Vesti

20.05.2018

18:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković danas je u Beogradu sa potpredsednicom Bugarske Ilijanom Jotovom položio vence sa spomenik Ćirilu i Metodiju, koji su simbol slovenske pismenosti i slovenskog prosvetiteljstva.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
U duhu tradicije 

Bugarska 24. maja obeležava Dan Ćirila i Metodija kao Dan slovenske pismenosti, a Selaković kaže da će se na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, ove godine u proceduri naći predlog zakona kojim će se u red državnih praznika u Srbiji uvesti i praznovanje Svetog Ćirila i Metodija, kao Dan slovenske pismenosti. 

- Time ćemo Srbiju uvrstiti u red slovenskih država koje praznuju ovaj dan kao svoj nacionalni praznik. Uporedo sa Svetim Savom, koga praznujemo 27. januara, 24. maja slaviće se sveti Ćirilo i Metodije, koji su začetnici uvođenja slovenskih naroda u red civilizovanih naroda time što su im podarili pismenost - rekao je Selaković novinarima nakon polaganja venaca u Spomen parku Ćirilu i Metodiju. 

Naveo je da dan svetog Ćirila i Metodija u Srbiji nije obeležavan na dostojan i zaslužan način kao u svim drugim slovenskim državama zato što, kaže, Srbi, pored Svetog Ćrila i Metodija, prazniju i Svetoga Savu, kao svog nacionalnog prosvetitelja. 


- To ničim ne umanjuje znacaj Svetog Ćirila i Metodija - rekao je Selaković i naveo da je spomenik Svetom Ćirilu i Metodiju podignut u Beogradu pre nego spomenik Svetom Savi. 

Da nije bilo, dodaje, Svetog Ćirila i Metodija, ne bi bilo ni Svetog Save, ni posebnog bugarskog i srpskog naroda i pismenost ne bi stigla sve do Moravske na severu i do Rusije na istoku. 

Selaković je istakao da su bilateralni odnosi Srbije i Bugarske u ovom trenutku možda na najvišem istorijskom nivou, te da su odnosi između dva predsednika i dva predsednika vlade odlični. 

Naveo je i da je u poslednjih sedam, osam meseci ovo treća poseta i potpredsednice Bugarske Srbiji. 


- Na neki način i praznovanje Svetog Ćirila i Metodija je nešto što će nas spojiti i što nas zbližava - naglašava Selaković. 

Kaže i da se, od trenutka kada je Bugarska ušla u evrozonu, ćirilica našla na novčanicama evra i našla je svoje mesto među evropskim pismima i evropskim narodima. 

- Uveren sam da evropska budućnost jeste nešto što će samo ojačati naše slovenske, pravoslavne čvrste veze i zbližiti dve države kao što su Bugarska i Srbija - istakao je Selaković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading