40 ODSTO TERORISTIČKIH NAPADA ORGANIZOVALI SU KRIMINALCI

Autor:

Vesti

19.05.2018

10:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je, tokom predavanja koje je održao na belgijskom Univerzitetu Gent, da je skoro 40 odsto izvršenih terorističkih napada u Evropi imalo finansijsku povezanost sa organizovanim kriminalom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Ministar Stefanović je studentima poručio da je presecanje ovih tokova novca, ali i zajednička borba protiv organizovanog kriminala, ključna za veću sigurnost i bolji život svih građana.

- Važno nam je da policijska saradnja bude što bolja, jer samo kroz zajedničku razmenu informacija i bezbednosnu saradnju možemo da sprečimo teška krivična dela ili da ih svedemo na što manji obim - rekao je tokom predavanja ministar Stefanović.

On je studente Univerziteta Gent upoznao sa aktivnostima balkanskih organizovanih kriminalnih grupa, njihovom saradnjom sa grupama u Južnoj Americi i rutama kojima se odvija krijumčarenje narkotika na Balkanu.

- Balkanske organizovane kriminalne grupe su poznate po tesnoj međusobnoj saradnji bez obzira na postojeće nacionalne, verske ili političke razlike koje su dovodile do ratova i sukoba u skorijoj prošlosti. Balkansko poluostrvo je jedna od glavnih tačaka ulaska za širenje organizovanog kriminala u Evropskoj uniji. Zato se borba protiv organizovanog kriminala ne sme sagledavati samo kao zadatak ili odgovornost isključivo jedne države, već kao obaveza i odgovornost svih država regiona, kao i Evropske unije - poručio je ministar.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Nebojša Stefanović

On se osvrnuo i na rezultate srpske policije u zapleni narkotika i oružja tokom prošle godine.

- U Srbiji smo prošle godine, između ostalog, zaplenili više od četiri tone narkotika, oduzeli 1.881 komad različitog vatrenog oružja, skoro 25 kilograma eksploziva i 47.727 komada municije - istakao je Stefanović.

Ministar je na kraju predavanja studentima Univerziteta Gent rekao da je Srbija svesna da u borbi protiv organizovanog kriminala nije dovoljno samo usvajati zakone u skladu sa standardima EU, već je neophodno da se stalno radi na daljem unapređenju saradnje između policije, tužilaštva i sudova, kao i na edukaciji kadrova. 

- Imajući u vidu da su korupcija i pranje novca važni stubovi organizovanog kriminala, Srbija će se i dalje fokusirati na odlučnu borbu protiv ova dva opasna oblika kriminala. Svesni smo značaja svog geografskog položaja i bićemo stožer u regionalnoj borbi protiv organizovanog kriminala na Balkanu - zaključio je ministar Stefanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading