GLAVNI LOBISTA ZA KOSOVO: Bivši savetnik Sarkozija i Širaka

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

19.05.2018

07:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši diplomatski savetnik nekadašnjeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija, Žan-David Levit, biće glavni lobista Prištine u narednom periodu koji će se zalagati za prijem Kosova u međunarodne organizacije, uključujući i UN.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sarkozijem čovek je odavno poznat kao srbomrzac

Kako pišu današnje Večernje novosti reč je o članu direktorijuma veoma uticajne lobističke organizacije "Esl i Netvork" sa sedištem u Parizu i Briselu, koju karakteriše velika diskrecija u radu, navodi dnevnik.

Levit je čovek koji je iz senke vodio francusku spoljnu politiku dok je Sarkozi bio predsednik. Krojio je sudbinu čitavog sveta iz francuskog ugla, a poznat je i po nadimku "diplomator" - znao je sve državne tajne, a i sam ih je kreirao.

Bio je i savetnik Žaka Širaka u periodu značajne promene francuske politike prema situaciji u BiH i bivšoj Jugoslaviji u odnosu na Fransoa Miterana, kao i stalni predstavnik Francuske pri UN.

Za vreme svog mandata kod Sarkozija često je primao diplomate sa Kosova poput Vljore Čitaku i Bajrama Redžepija, s kojima je razgovarao o "procesu državne konsolidacije Kosova na međunarodnoj sceni kao i podršci Francuske i ostalih partnera u vezi sa priznavanjem Kosova od pet zemalja-članica EU", pišu Novosti.

Levit je bio u prvim redovima i kada se Sarkozi spremao da napadne Gadafijevu Libiju, povezujući događaje u toj zemlji sa Srebrenicom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading