BEZOBRAZLUK! Ameri i Britanci: MUKA NAM JE OD SEDNICA O KOSOVU!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

14.05.2018

16:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnici SAD i Velike Britanije u Ujedinjenim nacijama pozvali su danas Beograd i Prištinu da napreduju ka normalizaciji odnosa i klone se provokacija, a istovremeno su se založili za proređivanje sednica Saveta bezbednosti UN posvećenih Kosovu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Predstavnica SAD Ejmi Tako pozvala je dve strane da što pre sprovedu dosad postignute dogovore, a s druge strane, založila se za prestanak rada UNMIK-a i za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući svetsku organizaciju.

Ona je istakla da SAD pružaju podršku Briselskom dijalogu i veoma cene napredak EU u angažovanju radi normalizacije odnosa dve strane.

Pozvala je Beograd i Prištinu da pokažu političku volju u primeni dogovorenog.

"Srbiju pozivamo da u potpunosti sarađuje kad je reč o energetskim sporazumima", istakla je ona.

SAD, kako je navela, čestitaju KiM na usvajanju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, ali istovremeno izražavaju zabrinutost zbog tenzija sa Beogradom. 

Hapšenje Marka Ðurića navela je kao primer tih tenzija i pozvala obe strane da izbegavaju provokacije i vrate se dijalogu u cilju normalizacije odnosa. 


Kad je reč o slučaju ubistva Olivera Ivanovića, predstavnica SAD pozvala je na punu i nepristrasnu istragu o tome. 

Takođe, ukazala je da pretnje Srbima povratnicima nisu u duhu dijaloga.

Predstavnica SAD je pozvala i da se održavanje sednica SB UN o KiM proredi na šest meseci, a da UNMIK prestane sa radom jer je, kako je navela, ta misija skupa i "odavno je istekla", pa "rasipanje resursa i enegije nema smisla". 

Istakla je i da SAD podržavaju članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama uključujući UN, a navela je u tom kontekstu i da Kosovo zadovoljava sve kriterijume za članstvo.

I predstavnik Britanije smatra, kad je reč o UNMIK-u, da ne treba "neefikasno trošiti resurse", ali je priznao težak rad te misije na terenu.

On je pozdravio napredak Kosova u primeni preuzetih obaveza i pozdravio ratifikaciju o demarkaciji sporazuma sa Crnom Gorom.

"Ohrabrujemo dve strane da nastave da napreduju kroz dijalog, dok provokativno ponašanje ni sa jedne strane nije od pomoći", istakao je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading