DAČIĆ SE ZAHVALJUJE "NAŠOJ BRAĆI" - KIPAR NEĆE PRIZNATI KOSOVO

Autor: Tanjug

Vesti

10.05.2018

16:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova za Kipar je nezakonito bez postizanja obostrano prihvatljivog, kompromisnog rešenja, poručio je ministar spoljnih poslova Nikos Hristodulidis, a ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zahvalio je Kipru što su u svim međunarodnim organizacijama dosledno glasali protiv članstva Kosova.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Dačić sa ministrom spoljnih poslova Kipra

Nakon sastanka sa Dačićem, Hristodulidis je istakao da je Dačiću čestitao za postignut značajan napredak u reformskom procesu, te ponovio da Kipar podržava Srbiju na putu ka EU.

Kako je rekao, Dačića je obavestio o dešavanjima u vezi sa kiparskim pitanjem i prekidom pregovora.

Hristodulus je naveo da Srbija igra presudnu ulogu u regionu Zapadnog Balkana, sa ciljem obezbeđivanja bezbednosti i stabilnosti.

Naveo je da Srbija i Kipar imaju prisne blateralne odnose, prijateljske, kao i zajednički pristup mnogim pitanjima.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je za nas važna pozicija Kipra, kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije, kao i drugih zemalja EU koje nisu priznale jednostranu nezavisnost Kosova, te istakao da je pozicija Kipra veoma čvrsta i nikada nije bila dovedena u pitanje.

- Zahvalni smo našoj braći što su se u svim međunarodnim organizacijama dosledno pridržavali tog principa i glasali protiv prijema Kosova. Ovde nije reč o pojedinačnom pitanju, već o principima, da se ne može dozoliti bilo koji jednostrani akt kojim se ugrožava teritorijalni integritet članice UN. Zato su za nas odnosi sa Kiprom prioritetni - istakao je Dačić.

Kako je rekao, Srbija pridaje veliki značaj odnosima sa Kiprom, koji su zasnovani na čvrtsom prijateljstvu, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda i države i uzajamnoj podršci i razumevanju kada je reč o zaštiti nacionalnih i državnih interesa.

Zato je, istakao je, važno da saradnju držimo na visokom nivou, i ponovio da će do kraja godine na Kipru biti održana zajednička sednica dve vlade.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Zahvalio je Kipru na prijateljstvu i primetio da prijateljstvo mora da se neguje.

- Pristalica sam toga da se i prijateljstvo neguje. Nekako je u ljudskoj prirodi da se prijateljstvo sa nekim možda i podrazumeva i da nema potrebe da se neguje, a vrlo često se više udvaramo našim neprijateljima i protivnicima, nego što vodimo računa o našim prijateljima. Za nas su prioritet naši prijatelji - podvukao je Dačić.

On je upozorio građane Srbije koji, kako je rekao, ponekad bez dovoljno informacija "nasedaju na određene provokacije nekih turističkih agencija", da vode računa kada idu na letovanje na Kipar, da poštuju teritorijalni integritet i suverenitit te zemlje i da ne ulaze "u bilo kakve aranžmane agencija koje im obećavaju da će im omogućiti letovanje na okupiranom delu Kipra".

- Dosledno insistiramo da se poštuje naš teritorijalni integritet kada je reč o Kosovu, samim tim pozivam Srbe da letuju na Kipru, ali da poštuju suverenitet te zemlje, a agnecije koje to zloupotreblajvaju i naše ljude dovode u neprijatnu situaciju, pa i naše dve zemlje - da ti ljudi budu vraćeni, biće kažnjene - rekao je Dačić.

Dodao je da će te agencije biti pod posebnom prismotrom, da ove godine ne ponavljaju takve akte koji izazivaju probleme u odnosima dve zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading