KRKOBABIĆ U SVRLJIGU: Samoinicijativa kao glavni pokretač zadrugarstva

Autor: Republika

Vesti

08.05.2018

13:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar u Vladi Srbije, zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić, prisustvovao je danas svečanoj sednici Skupštine opštine Svrljig na kojoj mu je uručena "Majska plaketa" koja se dodeljuje povodom dana te opštine (8.maj – dan priključenja Svrljiške nahije Kneževini Srbiji 1833. godine), za pomoć u razvoju zadrugarstva na teritoriji te opštine.

RepublikaFoto: Promo foto
Milan Krkobabić na svečanoj sednici Skupštine opštine Svrljig

- Ovo je mala ali prepoznatljiva sredina i veoma je važno da pokrenemo umne, pametne i sposobne ljude na pravi način, a to je svakako kroz kooperative - rekao je ministar zahvalivši se na priznanju i izrazio želju da naredne godine vidi sve počete projekte u ovoj opštini završene i još dosta novih.

Krkobabić je zatim obišao zemljoradničku zadrugu "Svrljižanka" jednu od onih kojima su krajem prošle godine dodeljena bespovratna sredstva Republike Srbije namenjena zadrugarstvu u okviru ravnomernog regionalnog razvoja zemlje. 

- Samoinicijativa i probuđena svest o tome pokreću zadrugarstvo. Pomoć republike i lokalne samouprave je dobrodošla ali domaćini, zadrugari - od njih sve počinje i na njima sve ostaje“ poručio je ministar i ukazao da je ovo pravi primer kako se veliki broj zadrugara ujedinio u želji da podigne svoju proizvodnju na viši nivo prerade.

Direktorka zadruge Dragica Ristić rekla je kako je ovo pravi put za napredak jer je ova zadruga dobila modernu liniju za gotove proizvode pa će tako članovi moći da prodaju gotove, finalne proizvode i tako čak tri puta uvećaju svoj profit.

Narodni poslanik Milija Miletić zahvalio je ministru na poseti i rekao da će nastaviti njihove zajedničke napore u skupštini i na terenu na razvoju zadrugarstva i jugoistoka Srbije i da istu podršku očekuje od svih lokalnih samouprava južnih okruga. 

RepublikaFoto: Promo foto

Ova zadruga u Nišavskom upravnom okrugu bavi se od 2013. godine voćarstvom, stočarstvom i gajenjem žitarica, a prošle godine iz ovog državnog programa dodeljeno joj je 11,4 miliona dinara za liniju za toplu preradu voća i povrća, silažni kombajn, traktor i uređaj za destilaciju voćnih rakija. Sa svojih 217 članova i 50 kooperanata Svrljižanka proizvodi 450 tona voća (zadrugari imaju preko 250 hektara zasada šljive, preko 150 hektara zasada višnje, 20 hektara dunje i 15 hektara kupine) a ovom dodatnom investicijom moći će da na tržište plasira i gotove proizvode poput kompota, džemova i sličnih proizvoda, kao i da proizvede sertifikovane voćne rakije. Zadrugari su svojim sredstvima u iznosu od 1,2 miliona dinara kupili kompresore za 5 hladnjača u svom vlasništvu, kapaciteta 70 tona, za čuvanje svežeg voća i tako zaokružili proizvodni proces.

U Nišavskom upravnom okrugu ima 90 aktivnih zadruga od čega 35 prihoduje. Država je sredstvima iz svog programa prošle godine pomogla 3 zadruge u ovom okrugu u ukupnom iznosu od 23,5 miliona dinara.

Broj novoosnovanih zadruga od početka akcije "500 zadruga u 500 sela" je 231.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading