VULIN BEZ DILEME: Nema opravdanja za agresiju NATO na Jugoslaviju

Autor: Tanjug

Vesti

07.05.2018

15:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin svečano je danas otvorio izložbu "Junaci otadžbine - poginuli za vreme NATO agresije tokom 1999. godine", u novootvorenoj galeriji Vojnog muzeja u Beogradu.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Aleksandar Vulin

Otvaranju izložbe prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Izložbenu postavku pripremile su kustos Vojnog muzeja Nataša Tomić i viši kustos Vojnog muzeja Ljubica Dabić.

Dan civilinnih žrtava NATO

Kako je istakao ministar odbrane, danas se obeležava Dan civilnih žrtava NATO agresije i nijedan državljanin naše zemlje, bez obzira da li je vojnik, policajac ili civil, nije zaslužio da bude ubijen u NATO agresiji 1999. godine.


- Ovo je način da Vojska pokaže koliko joj je stalo do njenih pripadnika, koliko ih se seća, koliko pamti njihovu žrtvu i da svako ovo lice bude zapisano i zabeleženo. Bile su neke generacije pre nas koje nisu zapamtile imena svih stradalih i ubijenih u ratovima, i u Prvom i u Drugom svetskom ratu. Na nama je da tu grešku nikada više ne ponovimo i da se sećamo, jer ako se ne budemo sećali neće pamtiti ni nas - istakao je Vulin.

On je rekao da su to bili hrabri i čestiti ljudi koji nisu zaslužili da budu ubijeni. 

- Njihovo pravo da brane svoju zemlju i da žive u njoj nije opravdanje nikome da ih ubije - rekao je ministar Vulin i dodao da nemamo nikoga ko je odgovoran za NATO agresiju, ali nam ostaje da verujemo da će ipak jednog dana neko odgovarati za sve zločine nad našim narodom, našom zemljom, za produžene zločine kao što je bacanje osiromašenog uranijuma.

- Ostaje nam nada da će jednom svet razumeti da NATO agresiju nismo izazvali, da je nismo tražili, da ratove nismo vodili zato što smo ih želeli, već zato što su nam bili nametnuti, a nismo mogli da radimo ništa što ne bi radila bilo koja druga zemlja na svetu kada je suočena s terorizmom, s ubistvom svojih vojnika, svojih policajaca i svojih civila - poručio je ministar odbrane.


Prema njegovim rečima, 725 pripadnika Vojske i 417 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, čija ćemo lica i oči moći da zapamtimo iz izložbene postavke, jesu nevine žrtve.

- Svaki zločin, posebno kada je veliki, a teško je naći veći zločin od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, dobije zadovoljenje u istoriji i ljudskoj pravdi. Čvrsto verujem u to. Svi koji su ovde i koji nas nemo opominju da moramo da ih se sećamo i čuvamo uspomenu na njih traže pravdu. I ova spomen-soba je naš način da kažemo da nećemo zaboraviti - naglasio je ministar odbrane i poručio da je vreme stida prošlo.

Ponosni na vojnike i oficire

- Ne stidimo se nijednog ubijenog pripadnika Vojske Jugoslavije i Ministarstva unutrašnjih poslova, baš kao što smo beskrajno ponosni na svakog našeg vojnika, oficira, policajca i građanina koji se tog proleća suprotstavio agresiji na našu zemlju. Ovo je način da Vojska pokaže poštovanje prema svojim pripadnicima, ali i čitava zemlja to mora da uradi - zbog sebe, zbog budućih pokolenja. Ovo je prvi put da na ovako jasan i sistematičan način pokazujemo celom svetu da je ovo naša istina i neka na nemu optužbu svake od ovih prekinutih mladosti odgovore oni koji su mladost prekinuli. Prošlo je vreme stida, ovo je vreme tihog ponosa, ali ne ponosa što je još jedna generacija pokazala koliko je ratnički snažna i nesalomiva, već ponosna što je ovaj narod pretrajao, što čuva svoju zemlju i hoće da živi u miru - rekao je ministar Vulin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading