RUŽIĆ NAJAVIO: Građani će se pitati za budžete lokalnih samouprava

Autor: Tanjug

Vesti

02.05.2018

22:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Budžeti opština ubuduće neće moći da budu usvojeni dok građani o njima ne daju svoje misljenje, a u njihovim rukama trebalo bi da bude i planiranje investicija, predviđeno je izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi i državnoj upravi koje je nedavno usvojila Vlada, a uskoro će se naći pred poslanicima.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Branko Ružić

Ministar državne uporave i lokalne samouprave Branko Ružić smatra da će se ovim izmenama omogućiti bolja primena instituta neposredne demokratije i veće uključivanje građana u donošenje odluka koje su vazne za njihove zajednice, pišu "Večernje novosti".

- Predlazemo obavezno konsultovanje sa građanima u pogledu kreiranja budžeta lokalnih samouprava u oblasti investicija - kaže ministar.

On navodi da neke opštine u Srbiji to već rade kao sto su Pirot, Becej, Loznica, Vranje, Pancevo, Ruma i mnoge druige, ali je namera da to postane obaveza svih lokalnih samouprava, jer su sredstva u budžetima sredstva svih građana i oni imaju pravo da ucestvuju u odlukama kako ih ulagati i nasta ih trošiti.

Takođe se uvodi obaveza jedinice lokalne samoprave da u okviru svojih nadleznosti prati proces evropskih integracija Srbije. 

Ružić je dodao da će biti unapređeno i funkcionisanje mesnih zajednica i njihov odnos sa jedinicama lokalne samouprave.

Broj pomoćnika predsednika opštine vezivaće se za broj stanovnika lokalne samouprave, tako da će opstine od 15 000 stanovnika imati pravo na jednog pomoćnika, do 50 000 na dva, do 100 000 na tri, a ostali do pet. 


Od narednih lokalnih izbora maksimalan broj clanova opstinskog veća usklađivaće se takođe sa brojem stanovnika opstine ili grada pa će tako opstine do 15 000 imati pet, do 50 000 sedam, do 100 000 devet dok će ostali imati do 11 članova.

Broj članova opstinskog veća koje skupstina opstine bira na predlog predsednika opstine po vazećem zakonu ne moze biti veći od 11.

- Lokalne samouprave su u praksi uvek koristile mogućnost i na ova mesta postavljale maksimalan broj koji zakon dozvoljava - napominje Ruzić i dodaje da ima opština od 15 000 stanovnika koje imaju 11 pomoćnika predsednika opstine, a novim rešenjem će se doprineti većoj operativnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading