NE PIŠE NAM SE DOBRO: London preuzima predsedavanje SB UN, EVO ŠTA TO ZNAČI ZA SRBIJU

Autor: mondo.rs, Republika

Vesti

02.05.2018

19:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika Britanija u avgustu preuzima predsedavanje SB Ujedinjenih nacija. London bi mogao da traži da se ukinu sednice o Kosovu, ili da budu zatvorene za javnost, prenose mediji, a potvrđuje srpski šef diplomatije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Suština svih zahteva je da se izvrši pritisak na Srbiju i širu međunarodnu zajednicu da se prihvati teza da je kosovsko pitanje rešeno - smatra bivši diplomata Zoran Milivojević.

Rezolucija Saveta bezbednosti 1244 iz 1999. godine Kosovo je smestila pod okrilje Ujedinjenih nacija.

Tako se tromesečni izveštaji o radu UNMIK-a i stanju u pokrajini redovno čuju u tom telu. Brtanija bi to da proredi, navodi RTS.

- Krajnje je vreme da se Savet bezbednosti ređe sastaje ovim povodom. Moramo da se fokusiramo na stvarne pretnje međunarodnom miru i bezbednosti. U tu kategoriju ne spada situacija na Kosovu - rekao je u februaru Metju Rajkroft, tadašnji ambasador Velike Britanije u UN.

Uz ovakve, London bi mogao da ima još jednu želju - da se SB Kosovom i Metohijom ne bavi uopšte ili da to čini iza zatvorenih vrata.

- Ja sam siguran da će nastojati da ukinu te sednice i da se to pretvori u zatvorene konsulutacije bez zvaničnih sednica SB o Kosovu. To je moguće da urade na glasanju o proceduralnim stvarima, tu Rusija i Kina ne mogu da stave veto. Mi tu nismo prisutni - ukazuje srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

- Po onome što povelja kaže, pravo veta se upotrebljava kod odlučivanja o suštinskim pitanjima, kod proceduralnih ne može da se koristi. Sada je pitanje da li se jedno par ekselans političko pitanje, koji je proizvod neodobrene vojne akcije protiv SRJ, može prevesti u proceduralno. Tehnički, i najverovatnije da će tu da se lome koplja sa onima koji se ne slažu Rusija i Kina i par nestalnih i ovih drugih koji imaju glasačku većinu - ukazuje Jovanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading