MINISTARKA NELA KUBUROVIĆ: Kritike Nacrta ustavnih amandmana bez argumenta

Autor: b92, Republika

Vesti

22.04.2018

21:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka pravde Nela Kuburović kaže da je Nacrt ustavnih amandmana napredniji i liberalniji u odnosu na radni tekst iz januara.

RepublikaFoto: Tanjug
Nela Kuburović

Ona je istakla da ne postoji nijedan argument koji bi opravdao pojedine kritike o politizaciji sudstva i tužilaštva.

Odlučuje struka

Naglasila je da su Nacrtom ustavnih amandmana, pored ostalog, usvojene i kritike na važeći Ustav iz 2006. godine.

- Amandmanima je pre svega postupak izbora sudija i predsednika sudova izmešten iz Narodne skupštine i predviđeno je da bude u isključivoj nadležnosti Visokog saveta sudstva (VSS). Izbor zamenika javnih tužilaca je u isključivoj nadležnosti Visokog saveta tužilaca (VST), kako će se ubuduće zvati taj najviši tužilački organ - napomenula je ministarka pravde. 


Predviđeno je i ukidanje rešenja iz važećeg Ustava o izboru sudija i zamenika javnih tužilaca na trogodišnji mandat, s obzirom da se, kako je ukazala, na taj način krši jedno od osnovnih načela stalnosti sudijske i tužilačke funkcije. 

Osvrući će se na kritike spojedinih strukovnih udruženja, Kuburović je ukazala da je Nacrtom amandmana sada precizirano ko može biti "istaknuti pravnik", kao i da je otklonjena mogućnost blokade njihovog izbora u Narodnoj skupštini. 


- U amandmanima su dati opšti kriterijumi, koji će biti precizirani zakonom. Navedeno je da to može biti pravnik koji ima 10 godina radnog iskustva nakon položenog pravosudnog ispita, da mora da ima veze sa poslovima kojima se bavi VS S ili VST i da ispunjava osnovne moralne i etičke kriterijume da bi bio biran za ova nezavisna tela - rekla je ministarka. 

Izbegnuta politizacija

Prema njenim rečima, politizaciju njihovog izbora će smanjiti kvalifikovana skupštinska većina za izbor pet članova tih tela - istaknutih pravnika. 

- To znači da morate imati najmanje tri petine poslanika koji će glasati za predložene kandidate, a upravo je kvalifikovana većina način da se izbegne politizacija - odnosno da vladajuća koalicija omogući da ima svog kandidata prilikom izbora u VSS i VST - ukazala je Kuburović. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading