Antić: Na skupu u Sofiji pozitivno ocenjen doprinos Srbije

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

20.04.2018

12:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić, koji u Sofiji učestvuje na konferenciji o energetici u Evropi, izjavio je da je na tom skupu pozitivno ocenjen doprinos Srbije u proteklim godinama kada je reč o obnovljivim izvorima energije.

RepublikaFoto: Ministarstvo rudarstva i energetike
Aleksandar Antić na konferenciji o energetici u Evropi

Konferencija "Čista energija za sve Evropljane – Put u Budućnost" u Sofiji, prema Antićevim rečima, u prvi plan stavlja dva ključna pitanja - čistu energiju za sve Evropljane i nove projekte regionalnog povezivanja.

- Danas smo imali priliku da čujemo kakvi su planovi Evropske unije u vezi sa povećanjem učešća obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije - rekao je Antić.

RepublikaFoto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Kako je istakao, na skupu je izuzetno pozitivno ocenjen doprinos Srbije u proteklim godinama kada je reč o obnovljivim izvorima energije.


- Pozitvino je ocenjena činjenica da ćemo u naredne dve godine imati novih 500 megavata iz obnovljivih izvora energije na mreži i da će to izuzetno značajno uticati na ostvarivanje ciljeva Srbije kada je potrošnja iz obnovljivih izvora energije u pitanju - naglasio je Antić.

On je dodao da će Srbija nastaviti da razgovara sa predstavnicima i Evropske komisije i energetske zajednice oko modaliteta u kojima će se to odvijati u drugoj fazi.

RepublikaFoto: Ministarstvo rudarstva i energetike

- Očekujem da će Srbija po tom pitanju, kada je region u pitanju, i dalje biti jedna od zemalja koja će imati ulogu lokomotive i predvoditi čitav region u tim novim trendovima - dodao je Antić.

On na Konferenciji na visokom nivou "Čista energija za sve Evropljane – Put u Budućnost" učestvuje na poziv bugarske ministarke energetike Temenuške Petkove. Ta konferencija je posvećena perspektivama Balkana u okviru evropske budućnosti niske emisije ugljenika i ukljucuje panel diskusije koje se odnose na instrumente za tranziciju ka ekonomiji niske emisije ugljenika kao i na regionalnu saradnju u oblasti energetike.

Inače, ministar je govorio na panelu "Regionalna saradnja u oblasti energetike- Udruženi smo jači".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading