STEFANOVIĆ I DAČIĆ: Srbija treća u svetu po izvozu oružja, ilegalno uništavamo u rekordnom roku!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

18.04.2018

11:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je danas da je Srbija treća u svetu po transparentnosti izvoza malog i lakog naoružanja i da je u najvećoj meri ispunila standarde EU u toj oblasti, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naglasio da je Srbija lider u regionu kada je reč o uništavanju ilegalnog ili predatog naoružanja.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ivica Dačić zajedno sa Nebojšom Stefanovićem o ilegalnom oružju

Dačić je, pred početak sastanka Koordinacione grupe za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem na Zapadnom Balkanu, francusko-nemačke inicijative, naveo da su u Zakon o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme ugrađeni kriterijumi EU i drugih međunarodnih akata.

- I ostali zakoni iz ove oblasti, poput Zakona o oružju i munuciji, koji je usvojen 2015.godine, takođe su u potpunosti harmonizovani sa regulativom EU - kazao je on.

 Ilegalna trgovina naoružanja predstavlja opasnost ne samo po bezbednost građana regiona, već i pretnju po bezbednost i mir na čitavom kontinentu

Uspešnot primene tih zakona, kaže Dačić, najbolje ilustruje podatak da je Srbija prema nezavisnom istrazivačkom projektu "Barometru transparentnosti", koji obuhvata 49 zemalja, čiji godišnji izvoz malog i lakog naoružanja prelazi 10 miliona dolara, treća u svetu po transprentnosti, dok se na prvom i drugom mestu nalaze Nemačka i Švajcarska.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ukazao je na to da su prošle godine policijski službenici podneli ukupno 1.250 krivičnih prijava, oduzeli 1.800 komada vatrenog oružja, zaplenili 24.000 grama eksploziva, i razbili devotočlanu organizovanu grupu, a usled te operacije zapljenjena je istorijska količina oružja u jednoj akciji.

Stefanović je rekao da Srbija pozdravlja održavanje Samita EU-Zapadni Bakan u Londonu, s obzirom da se održava u okviru Berlinskog procesa, i da očekuje da će doneti novi podsticaj pristupnom procesu regiona, odrediti pravce i prioritete delovanja, kako bi još više mogli da radimo na potrebnim oblastima i što pre postanemo članice EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nebojša

18.04.2018 12:17

Vidim da se pije kafa iz Rosenthal šoljica model EPOQUE sa imitiranim zlatnim obodom iz MONERA. Ukus iz takvih šolja je deifnitivno drugačiji, vrhunsko. Lično imam takve šoljice i nisam verovao dok nisam probao.