HRVATI OSUDILI ŠEŠELJEVE PRETNJE

Autor: Tanjug

Vesti

13.04.2018

22:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova najoštrije je osudilo pretnje koje je Vojislav Šešelj uputio predsedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavu Žigmanovu i poslaniku u srpskom parlamentu kao i poslaniku Nenadu Čanku, predsedniku Lige socijaldemokrata Vojvodine i zatražilo da Srbija pravno reaguje na pretnje, prenela je agencija Hina.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Opet "ratuje" sa Hrvatima: Vojislav Šešelj

Ministarstvo je u saopštenju navelo da "najoštrije osuđuje pretnje koje je pravosnažno osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj" uputio Žigmanovu i Čanku, prenosi Hina.

Šešelj je juče za "Blic" izjavio da se "intenzivno priprema za ponavljanje svojih ratnih zločina", i da će, kako je rekao, "krenuti od Tomislava Žigmanova i Nenada Čanka".

MVEP ističe da je Šešelj pretnje prema predstavnicima hrvatske zajednice u Vojvodini ponovio samo 24 sata nakon što mu je Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove izreklo presudu i kaznu od 10 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti zbog, kako se navodi, huškačkog govora u Hrtkovcima 6. maja 1992., "koji je rezultirao deportacijom, progonom, prisilnim raseljavanjem i drugim nečovečnim postupanjem protiv vojvođanskih Hrvata", prenosi Hina. 

Hrvatsko ministarstvo je u saopštenju izrazilo "ozbiljnu zabrinutost što su nadležne institucije Republike Srbije ostale potpuno neme na pretnje ponavljanjem najtežih međunarodnih zločina za koje je osuđen Vojislav Šešelj", prenosi agencija.


U saopštenju se dodaje da MVEP "odlučno traži i očekuje odgovarajuću pravnu reakciju nadležnih tela Republike Srbije na ove ponovne izlive mržnje i direktne pretnje upućene pripadnicima iste one manjinske zajednice u Vojvodini koja je bila objekt brutalnog etnički motivisanog nasilja 90-ih godina prošlog veka i čije su rane još uvek sveže", navodi Hina.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova takođe traži od institucija Srbije da "spreči svaki oblik fizičkog i verbalnog nasilja i netolerancije prema pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji", navodi se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading