DAČIĆ: Priznavanje Kosova ne dolazi u obzir

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

12.04.2018

08:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna od tema sutrašnjeg razgovora nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Srbije Aleksandra Vučića sigurno će biti Kosovo i verujem da će predsednik Srbije reći da priznavanje Kosova ne dolazi u obzir, rekao je danas šef diplomatije Ivica Dačić.

RepublikaFoto: sps.org.rs
Ivica Dačić

- Mislim da je svima jasno i to će predsednik Vučić, iako ja ne mogu da govorim u njegovo ime, jasno i reći - da ne dolazi u obzir opcija da se prizna jednostrano proglašena nezavisnost Kosova. To ne bi bilo korektno ne samo prema državno i istorijski važnom državnom pitanju, nego bi to bilo i u suprotnosti sa ponašanjem nekih drugih zemalja koje su na strani Srbije, poput Španije, Grčke i drugih zemalja - rekao je Dačić za RTS.

Prema njegovim rečima, Priština ne želi da razgovara o trajnom rešenju jer smatra da je ono već postignuto, kao što i mnoge zapadne zemlje koje su priznale Kosovo smatraju da je to rešeno i hoće da nateraju Srbiju da prizna Kosovo.

- Mislim da smo u početnoj fazi kada se radi o trajnom rešenju. Dijalog koji se vodi je tehnički, o tehničkim pitanjima i tu ima mnogo problema. Kao što znate, pogrešnom odlukom (Borisa) Tadića i (Vuka) Jeremića dijalog je prebačen na EU i od tada se dijalog viodi o tehničkim pitanjima - rekao je Dačić.

Dačić je ocenio i da Prištinu strašno nervira ono što on radi, a tiče se povlačenja priznanja Kosova od strane nekih država, jer to pokazuje da ta stvar nije gotova.

- Mi ćemo nastraviti sa tom politikom i u tome imam podršku predsednika Vučića, i to će u stvari pokazati koliko je sve to na staklenim nogama i da taj dijalog tek treba da se vodi. Zato su ti sastanci važni, da svi znaju kakva je pozicija Srbije. Svima treba da bude jasno - veklike sile poštuju stanje na terenu, a stanje je trenutno takvo da ide u prilog kompromisu i trajnom rešenju. Srbi treba da izdrže i opstane na KiM - rekao je Dačić.

Upitan o podeli Kosova, on je kazao da se o tome nije razgovaralo, da ne zna da li bi Priština pristala na to, ali da je on to više puta pominjao.

- Mislim da bi to bilo mnogo lakše, uostalom neka pitaju građane koji tu žive - rekao je Dačić.


Dačić je kazao i da je hipokrizija kada međunarodna zajednica ili bilo ko drugi kaže da nema promene granica.

- Vi ste prvo promenili naše granice pa ste se sada setili da kažete da nema promena. To mi je i Ves Mičel rekao nedavno. Ja sam ga pitao sto to nije rekao pre 10 godina. Borimo se za svoju zemlju i svoj narod - rekao je Dačić.

Upitan da prokomerntariše da li je na putu Srbije ka EU veći problem Kosovo ili dobri odnosi sa Rusijom Dačić je kazao da je to pitanje Kosova.

- Odnosi sa Rusijom jesu tema, ali oni razumeju našu poziciju koja je potpuno jasna. Mi gledamo naše državne i nacionalne interese i u tom smislu je naša pozicija nepromenljiva i nećemo se pridržavati restriktivnih mera. Apelujemo na velike sile da se uzudrže jer od njihovihg odnosa zavisi sudbina čitavog sveta - rekao je Dačić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading