"Delez" bi da zaradi na srpskim kupcima: BELGIJANCI DOŠLI DA NAS PLJAČKAJU

Autor:

Vesti

12.04.2018

05:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Belgijska kompanija dere Srbe! Naplatom plastičnih kesa građanima Srbije trgovinski lanac "Delez" zaradiće tri puta više novca nego što će platiti njihovu nabavku. Računica je i više nego jasna. Nabavka jedne tanke plastične kese kakve "Delez" nudi ne košta više od 50 para, a ovaj lanac će ih kupcima u Srbiji prodavati četiri puta skuplje - dva dinara po komadu.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

EKONOMSKI INTERES

Belgijanci će već od ponedeljka u prodavnicama "Šop&go" uvesti naplaćivanje. Profitiranje pravdaju ekološkom svešću jer tvrde da će cenom od dva dinara smanjiti upotrebu plastičnih kesa. Dva dinara pak malo koga će naterati da odustane od korišćenja ovih kesa, ali će zato "Delezu" doneti dobru zaradu.

Rešenje za plastične kese treba da predloži država, a ne da o tome samostalno odlučuju trgovinski lanci

Petar Bogosavljević, Pokret za zaštitu potrošača

Foto: Public

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, pita otkud baš cena od dva dinara.

- Ko je izračunao da baš toliko treba naplatiti plastičnu kesu? Ko je to odobrio? Puno je pitanja na koja treba dati odgovor. Dva dinara kupcima ne deluje mnogo, ali ako ih prodavnice nabavljaju za 0,50 dinara, onda je to trostruki profit za njih i zarada nije mala. Dakle, iza takve odluke mora postojati i ekonomski interes. Rešenje za plastične kese treba da predloži država, a ne da o tome samostalno odlučuju trgovinski lanci - poručuje Bogosavljević.

NADIĆ: Zaradu od naplate "Delez" bi trebalo da usmeri na proizvodnju cegera, koje bi penzionerima delio besplatno

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
DA LI OVAKO RADI I KOD KUĆE Kventin Roje, generalni direktor "Delez Srbija"

PARE ZA POŠUMLJAVANJE

Darko Nadić, profesor socijalne i političke ekologije na FPN, dodaje da bi zaradu od naplate plastičnih kesa "Delez" trebalo da usmeri na proizvodnju cegera, koje bi penzionerima delio besplatno, ili na neku drugu ekološku meru poput pošumljavanja. U Vojvođanskoj zelenoj inicijativi zaključuju da je potrebno sistemsko rešenje, odnosno potpuna zabrana upotrebe ovih kesa, ali da je očigledno da je to veliki biznis i da trenutno niko neće da ga ugrozi.

2 milijarde plastičnih kesa godišnje se baci u Srbiji

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marko

13.04.2018 23:44

Nisu to obične plastične kese već biorazgradive. "Metro" već godinama takve kese naplaćuje, a razlog je taj što je sama proizvodnja takvih kesa višestruko skuplja. Kada i drugi uvedu biorazgradive plastične kese biće prinuđeni i oni da ih prodaju (naplaćuju).