DIREKTORKA CERNA: Cenimo podršku Vlade Srbije, biće nam drago da ugostimo premijerku

Autor: Tanjug

Vesti

09.04.2018

22:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) je izuzetno zadovoljna saradnjom sa srpskim naučnicima, veoma ceni podršku srpske vlade njenoj misiji i rado će ugostiti premijerku Srbije Anu Brnabić u Ženevi", izjavila je generalna direktorka CERN-a, Fabiola Ðanoti.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Ana Brnabić

- Ono što veoma cenimo jeste podrška vaše vlade našoj misiji, a premijerka je istakla jasnu želju i opredeljenost Vlade Srbije da podrži nauku i istraživanja i međunarodnu naučnu saradnju. Tako da sam veoma, veoma zadovoljna zbog takvog stava i interesovanja predsednice srpske vlade. Biće nam veoma drago da dođe u Ženevu - rekla je Ðanoti u intervjuu za današnju "Politiku" izražavajući lični utisak o spremnosti Srbije da se pridruži CERN-u u punopravnom statusu.

CERN je osnovan 1954. godine da bude centar vrhunskih istraživanja u oblasti fizike, a njegova misija je podsticanje saradnje zemalja Evrope u nauci, tehnologiji i obrazovanju, rekla je ona i dodala da je "logično da želimo da u toj naučnoj kolaboraciji bude što više zemalja".

- Mislim da svoj veliki doprinos na tom putu mogu da daju sve države, naročito Srbija, i bili bismo veoma, veoma srećni da se Srbija pridruži našoj porodici i ojača CERN - rekla je Ðanoti.

Ona je rekla da komisija CERN-a koja je bila u Srbiji tek treba da sastavi izveštaj i da ga predloži Savetu CERN-a na usvajanje.


- Do tada mogu da vam kažem da smo izuzetno zadovoljni saradnjom srpskim naučnicuma, među njima ima i fizičara i inženjera i mnogo mladih i oni su važan deo naših najvećih projekata poput ''Atlasa'' i SMS-a - rekla je Ðanoti.

Ona je naglasila da i lično poznaje neke od tih naučnika, kao i da je sa njima sarađivala na projektu "Atlas", jednom od dva eksperimenta koji je doveo do otkrića Higsovog bozona ili Božije čestice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading