ŠEŠELJ ZA SRPSKI TELEGRAF: Zabole me šta će Hag odlučiti

Autor:

Vesti

08.04.2018

16:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žalbeno veće Mehanizma u Hagu objaviće u sredu drugostepenu odluku u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, koji je prvostepenom presudom oslobođen. Šešelj je ranije najavio da mu ne pada na pamet da ide u Hag na izricanje te odluke, a za Srpski telegraf je juče poručio da ga nimalo ne interesuje šta će tamo odlučiti.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Baš ga briga za Hag: Vojislav Šešelj

- Mogu da rade šta hoće, ne zanima me kakav će ishod biti. Njima se sve može, pa i da preinače oslobađajuću prvostepenu presudu iako je to u anglosaksonskom pravu nemoguće. Oni to dosad nisu nikad uradili, ni u slučaju Haradinaja i ostalih, kao ni kod Stanišića i Frenkija. Da li će potvrditi prvostepenu odluku ili ceo proces vratiti na novo suđenje, apsolutno me baš briga - priča Šešelj.

Podsetimo da je prvostepenom presudom sudsko veće Haškog tribunala 31. marta 2016. oslobodilo Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i BiH tokom ratnih sukoba, kao i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

115 strana ima Šešeljev odgovor na žalbu tužilaštva

Većina sudija tročlanog veća zaključila je da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice. Na tu presudu žalilo se haško tužilaštvo, a Šešelj je podneo pisani odgovor od 115 strana na tu žalbu.

Tužilaštvo u Hagu je za Šešelja tražilo kaznu od 28 godina, a u svojoj žalbi je nabrojalo propuste većine članova prvostepenog veća i predložilo žalbenom veću da preinači odluku i da ga proglasi krivim i osudi. 

Hronologija
- Šešelj dobrovoljno otišao u Hag 24. februara 2003.
- Optužnica podignuta mesec dana pre toga, a kasnije je menjana u šest navrata, poslednji put u novembru 2008.
- U pritvoru čekao početak suđenja do novembra 2007.
- U jesen 2005. svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću
- U procesu ukupno učestvovala 74 svedoka
- U novembru 2014. pušten na privremenu slobodu do izricanja presude
- Oslobađajuća prvostepena presuda doneta 31. marta 2016, po svih devet tačaka optužnice

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading