PAVKOVIĆ SPREMA IZLOŽBU IZ ZATVORA: Srpski general kao Pikaso iza rešetaka

Autor:

Vesti

06.04.2018

15:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji načelnik Generalštaba, a potom Haški osuđenik u zatvoru u Finskoj, gde služi kaznu, potpuno se posvetio svom hobiju - slikanju!

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Prepustio se hobiju iz mladosti: Nebojša Pavković

Kako Srpski telegraf saznaje iz dobro obaveštenih izvora, on trenutno priprema prvu izložbu slika iz kazamata, na kojoj će dominirati finski pejzaži!

Jezik najveći problem

Ono što je počelo kao hobi u mladosti pa se nastavilo da bi se prekratili dugi zatvorski dani danas je postalo Pavkovićeva glavna preokupacija. Mada, Pavković je i pre hapšenja često sedeo ispred štafelaja, pa je imao više od 30 izložbi, od kojih 17 samostalnih.

Advokat: Uslovi u finskom zatvoru su dobri, vrlo humani, ali treba imati u vidu da je to ipak zatvor

Slike je izlagao od Aleksinca preko Beograda, Sarajeva i Bileće do Banjaluke, a silom prilika sada će ih izlagati i u Finskoj. Najčešći motivi na Pavkovićevim platnima i na zatvorskim slikama biće pejzaži, šume, olujni oblaci, krošnje pod naletima vetra...

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pavković i Lazarević na vojnoj vežbi 2000. godine

- Uslovi u finskom zatvoru su dobri, vrlo humani, ali treba imati u vidu da je to ipak zatvor. On nema problema kakve imaju srpski zatvorenici u drugim evropskim zemljama, njegova bezbednost nije ugrožena. Najveći problem je jezička barijera jer je finski za nas težak jezik, a oni retko govore engleski, pa ima poteškoća da im objasni da mu treba lekar i da ima zdravstvenih problema. Tačno je da je on još u pritvoru u Sheveningenu počeo da se bavi slikarstvom - rekao je za Srpski telegraf njegov advokat Aleksandar Aleksić, ali nije mogao da nam kaže ništa o izložbi koju njegov klijent priprema.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Bogata kolekcija

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije osuđen je u Haškim tribunalu na 22 godine zatvora. On je osuđen za zločine počinjene nad kosovskim Albancima 1999. godine.

17 samostalnih izložbi imao je Pavković do hapšenja

Haškom tribunalu se dobrovoljno predao u aprilu 2005. godine.

Uslovni otpust

- Za razliku od drugih osuđenika, on je od trenutka predaje uglavnom bio u pritvoru i nije puštan u Srbiju. Po isteku dve trećine kazne ima pravo da podnese zahtev za uslovni otpust, a to će moći da uradi tokom naredne godine - kaže advokat Aleksandar Aleksić. Ukoliko generalova molba ne bude prihvaćena, Nebojša Pavković naći će se na slobodi 2027. godine, kada bude ima 81 godinu.

Ko je Nebojša Pavković
- rođen je 10. aprila 1946. u selu Senjski Rudnik
- raspoređen u Prištinski korpus 1994. godine
- preuzima dužnost komandanta Prištinskog korpusa 1998. godine
- u čin general-potpukovnika unapređen 21. jula 1998. godine
- postaje komandant Treće armije 25. decembra 1998. godine
- unapređen u čin general-pukovnika 31. marta 1999. godine
- u februaru 2000. imenovan za načelnika Generalštaba VJ.
- smenjen sa mesta načelnika 24. juna 2002. godine
- dobrovoljno se predao Haškom tribunalu 2005. godine
- pravosnažno osuđen 2009. na 22 godine zatvora

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading