DA LI JE ZSO SIGURNA STVAR? Pacoli tvrdi da postoji jedan problem - vreme!

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

04.04.2018

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ivica Dačić poručio je da Srbija čeka 20. april, kada Kosovu ističe rok za uspostavljanje ZSO. Bedžet Pacoli potvrdio je da rade na formiranju zajednice srpskih opština.

RepublikaFoto: Tanjug
Dačić o ZSO

Beograd je Prištini dao rok od tri nedelje da formira ZSO, i to nakon što je ROSU uhapsila i sa Kosova proterala direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

- Ako ne ispune svoju dužnost, Srbija mora da odluči šta dalje. Hapšenje i proterivanje Đurića je sramota za političku scenu u Evropi i za EU. Mislim da bi Pablo Eskobar imao bolji tretman da su ga uhapsili, da nije nastradao. Đurić nije kriminalac, nije neko ko je prekršio zakon, ako je reč o političkim razlozima, moglo je da se uradi drugačije - kazao je Dačić.

Upozorio je i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije rangirao prioritete i da se ponašao emocionalno ili iracionalno da bi "verovatno reakcije bile takve da bi nas uvukle u jednu spiralu i pitanje je kako bi se to smirilo".

- Nema govora o tome da Srbija prizna nezavisnost Kosova i da dozvoli da dobije stolicu u UN. Uvek sam se zalagao da se za kosovskometohijsko pitanje nađe kompromisno rešenje koje će otkloniti uzroke zbog čega postoje konflikti - kazao je Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli rekao je za "Blic" da rade na ZSO, ali da ne može da predvidi da li će to biti za tri nedelje.

- Još pre nego što se desio nesrećni slučaj sa Đurićem, naša vlada je počela aktivnosti oko svih briselskih dogovora i, između ostalog, i o ZSO. Prošlog ponedeljka ujutru održan je sastanak zemalja Evropske unije (Nemačke, Velike Britanije, Italije i Francuske), ambasadora SAD i predstavnice EU. Postoji i tehnička grupa koja je bila dva puta u Briselu, a koja radi na implementaciji svih briselskih dogovora. Srpski politički faktor bi trebalo da sarađuje sa vladom Kosova. Vlada je spremna brzim hodom da radi na implementaciji svih dogovora, i ZSO. Da li će to biti za tri nedelje, ne može niko da predvidi. Uzimaće se u obzir vreme potrebno da se to uradi - rekao je Pacoli.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading