SRPSKI TELEGRAF SA VATROGASNIM STRUČNJAKOM OTKRIVA: Evo koji tržni centar ima najgoru zaštitu od požara

Vesti

30.03.2018

05:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Užasi paklenog požara u tržnom centru u Kemerovu u Rusiji, gde je vatra progutala 64 ljudi, još su nam svima pred očima. Tamo je zakazao ceo protivpožarni sistem, kao i službenici zaduženi da reaguju u ovakvoj situaciji. Slični šoping-molovi i kod nas okupljaju veliki broj posetilaca, pa je Srpski telegraf istražio kakva je zaštita u četiri velika beogradska tržna centra.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Hasib Babić

To smo učinili u pratnji stručnjaka. Sa našom ekipom inspekciju je obavio Hasib Babić, komandir Dobrovoljnog vatrogasnog društva Matica iz Zemuna. On se protiv požara bori već 51 godinu. Do penzionisanja bio je komandir voda u Vatrogasnoj jedinici Zemun i instruktor za obuku u Vatrogasnoj brigadi Beograd.

Stravičan požar u Rusiji, gde je pre nekoliko dana izgorelo čak 64 ljudi, otvorio pitanje bezbednosti u srpskim šoping-molovima

Potpuno nepregledne table za evakuaciju koje se teško mogu čitati bez lupe jer su ispisane sitnim slovima i kamuflirani, apsolutno neupadljivi hidranti glavne su Babićeve zamerke. A to je praktično prva linija odbrane kad izbije požar i svaki propust u tom segmentu može da dovede do tragičnih posledica.

S druge strane, u molovima koje smo obišli izlaza za evakuaciju ima dovoljno i odgovaraju svim standardima. Isto se može reći i za ozvučenje, tzv. panična svetla, signalne lampe i broj službenika obučenih i zaduženih da se prvi uhvate ukoštac sa vatrom i omoguće evakuaciju posetilaca.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Odgovor "Ušća":

- Naš protivpožarni sistem poseduje apsolutno sve zakonom predviđene mere zaštite koje je neophodno da jedan objekat ovakvog tipa ispunjava. Svi sistemi se redovno servisiraju i proveravaju. Objekat poseduje dovoljan broj izlaza za evakuaciju u najkraćem roku.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Odgovor "Delta sitija":

- Centar je izgrađen po najsavremenijim tehničkim sistemima i sistemima zaštite od požara. Redovno se prate i implementiraju sve inovacije. Pored najsavremenije opreme, radnici službe za zaštitu od požara i tehničke službe obučeni su i uvežbani za sve situacije.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Odgovor TC "Stadion":

- Svi hidrantski ormani su crvene boje sa belom oznakom H. Obučeni za evakuaciju su radnici obezbeđenja i tehnička služba. Objekat poseduje stabilni sistem za detekciju i dojavu požara sa izvršnim funkcijama, uz postavljene jasne i vidno obeležene planove evakuacije i obeležene evakuacione izlaze - požarne puteve.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Odgovor TC "Rajićeva":

- Hidranti su jasno i vidno obeleženi i nalaze se na pozicijama u skladu sa projektom koji je odobren od MUP Srbije. Ne postoji nijedan pravilnik koji definiše veličinu slova na planovima evakuacije, ovi fontovi su standardne veličine. Svi naši kupci mogu da se osećaju apsolutno bezbedno. Objekat je non-stop pod fizičko-tehničkim obezbeđenjem.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Uputstvo za evakuaciju
1. Ostanite pribrani, ne paničite
2. Pratite i slušajte uputstva ljudi obučenih za evakuaciju (radnici obezbeđenja, tehničke službe...)
3. Potražite pogledom plan za evakuaciju, pročitajte ga ako imate vremena, signalna svetla su na plafonu, na njima je zeleni prikaz čoveka koji usmerava ka izlazu za evakuaciju od požara
4. Kada prođete kroz vrata, zatvorite ih i stepenicama što brže siđite do prizemlja ili garaže i izađite napolje (na stepenicama ste bezbedni od dima i vatre, osim ako ne dođe do eksplozije)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading