SRBIJA - LIDER PROIZVODNJE: Brnabićeva otvorila prvu digitalnu farmu u regionu!

Autor: Tanjug

Vesti

20.03.2018

13:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica vlade Ana Brnabić otvorila je prvu digitalnu farmu u Srbiji i regionu, u Krivaji kod Bačke Topole, koja će poljoprivrednicima omogućiti da besplatno i "iz prve ruke" nauče kako da smanje rizike u proizvodnji, troše manje vode i đubriva i ulože manje sredstava, a dobiju veće prinose.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Brnabićeva napravila veliki korak za Srbiju

Premijerka je poručila da otvaranje digitalne farme pokazuje da je Srbija lider u regionu i da može da postane lider u Evropi kada je reč o digitalizaciji i novim tehnologijama u poljoprivredi.

- To danas vidimo, ali da bismo zadržali lidersku poziciju moramo da trčimo brzo, najbrže što mozemo - rekla je Brnabić.

U tom smislu, navela je da se što pre mora izgraditi zgrada Insituta BioSens, koji će biti evropski centar naučne izvrsnosti.

Za to će, dodala je, vlada uložiti 14 miliona evra, dodajući da je važno da se završi projektna dokumentacija i što pre krene gradnja koja će se završiti u što kraćem roku. Takođe, navela je da je važno povezati baze podataka u poljoprivredi da bi se donosile efikasne odluke na bazi svih informacija.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je poljoprivreda u Srbiji važan pokretač i faktor razvoja, te da je u prethodnih šest-sedam godina izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije udvostručen.

Kako je rekao, EU je danas veliki investitor, trgovinski partner i donator Srbije i nastaviće da joj pruža podršku u procesu reformi na putu evropskih integracija, ali i za dobrobit ekonomije i građana Srbije.

Unija će, dodao je, nastaviti da pruža podršku Srbiji u inovacijama, kroz projekat Horizons 2020, kao i podršku srpskoj poljoprivredi kroz IPARD program, kojim će se obezbediti 175 miliona evra podrške.

Digitalnu farmu je osmislio Institut "BioSens"iz Novog Sada, u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačem "Krivaja", u okviru projekta ANTARES, koji zajednički finansiraju EU i Vlada Republike Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ

Na farmi će poljoprivrednici moći da nauče kako nove tehnologije mogu da im pomognu da unaprede proizvodnju, od pripreme zemljišta, setve, navodnjavanja, ishrane bilja, do žetve i radova na pripremi naredne sezone.

Farma ima fizički deo - savremenu opremu, alate i mehanizaciju, ali i virtuelni, koji je, platforma AgroSens za praćenje useva koju poljoprivrednici koriste od oktobra.

Kroz tu platformu poljoprivrednicima su besplatno dostupni satelitski snimci Evropske svemirske agencije iz koje se na svakih pet dana može dobiti snimak parcele, na osnovu kojeg istraživači sa "BioSens" instituta daju izveštaj o stanju useva.

Može se, takođe, dobiti i vrlo precizna vremenska prognoza za određenu lokaciju, kao i meteo podaci o tome koliko je vode akumulirano na parceli.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading