SKOT O RESTITUCIJI: Niko ne očekuje da Srbija odjednom vrati svu imovinu!

Autor: Tanjug

Vesti

10.03.2018

19:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije poznato šta sve u Srbiji po pitanju restitucije potražuju američki državljani, a ambasador Kajl Skot kaže da niko ne očekuje da se odjednom vrati sva imovina, ali da treba naći rešenje.

RepublikaFoto: Tanjug
Kajl Skot

- Srbija je primer ne samo za region nego za Evropu, što se toga tiče - rekao je Skot za TV O2. 

U Agenciji za restituciju objašnjavaju da diskriminacija prema strancima ne postoji. Za sada, po pitanju restitucije, sa Amerikom nismo u problemu, navela je ta televizija.

Ali, pored dobre saradnje tu je, kako Skot objašnjava, i interes i navodi da su brojni američki građani koji su izgubili imovinu u periodu holokausta ili komunizma. 

- To je ogromna suma. Ne očekujemo da Srbija odjednom vrati sve natrag, ali rešenje treba naći - dodao je ambasador. 

U Agenciji za restituciju kažu da je procenjena vrednost ukupne imovine koja ne može da se vrati u naturi 13,6 milijardi evra. Koliki je američki deo, nije jasno, ali jeste nešto drugo. 

- Srbija je specifična, jer ne pravimo diskriminaciju stranim građanima i ne dozvoljavamo samo onim građanima čije države ne daju našima i to je prirodno - rekao je Strahinja Sekulić iz Agencije za restituciju. 

Do kraja godine naturalna i crkvena restitucija ulaze u završnu fazu, a do sada se površina vraćenih poslovnih prostora, stanova i zgrada širom Srbije meri sa oko 450 hiljada kvadrata. U Agenciji poručuju da u ovom trenutku imaju opterećenje od oko 1.000 predmeta po čoveku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading