Evropa progovorila: Mi se ne pitamo za priznanje Kosova!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

09.03.2018

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U diplomatskim izvorima EU stav ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da deo međunarodne zajednice "laže Beograd" i da "oni samo hoće priznanje, a ne kompromis za Kosovu za Tanjug komentarišu konstatacijom da "stvari tako ne fukcionišu" i da ne žele da komentarišu izjave svakog političara ponaosob.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Priznanje nije nešto što je pitanje EU. Mi insistiramo da na normalizaciji odnosa rade i jedna i druga strana, a u samoj EU imamo pet zemlja članica koje nisu priznale nezavisnost Kosova od kojih jedna koja je izričito protiv - navodi se u diplomatskim krugovima EU institucija u Briselu. 

"Ne postoji unapred spremljeni papir", navode evropski diplomatski izvori i ističu da se do rešenja za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine mora doći kroz međusobni dogovor dve strane.

U EU, koja je medijator u dijalogu Beograda i Prištine, insistiraju na tome da je pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beogrda i Prištne neophodan uslov, ali i stvar komromisa dve strane, a ne unapred spremljini papir. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP


- Taj sporazum bi trebalo da bude rezultat dogovora dve strane, a ne nešto što ćemo mi dati na sto, po principu uzmite ili ostavite - kažu evropski izvori uključeni u procesu dijaloga Beograda i Prištine. 

Oni napominju da se od samog početka dijalog Beogrda i Prištine zasnivao na kompromisu dve strane, od toga o kojim će se pitanjima razgovarati do toga kako će izgledati već postignuti sporazumi. 

U Evropskoj komisiji su već najavil nastavak tehničkog dijaloga Beograd i Prištine za 19. mart, a , kako se napominje, trenutno se radi na "paralelnoj dinamici" koja podrazumeva implementaciju već dogovorenih sporazuma , ali i rad na novoj fazi o sveobuhvatnom sporazumu za odnose Srbije i Kosova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading