AKO NE UKLONITE LEDENICE, SLEDI KAZNA!

Autor: Alo

Vesti

03.03.2018

11:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ledenice koje su formirane na obodima krovova zgrada sa naglim porastom temperature počeće da otpadaju, a to može biti veoma opasno, čak i po živote prolaznika. Zakonska obaveza stanara je da sa svoje zgrade uklone ledenice ili da organizuju uklanjanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ledenice mogu biti veoma opasne

Ledeni talas koji je ovih dana zahvatio Srbiju polako prolazi, a vikend konačno donosi temeperature u plusu. Zbog otapanja snega, ali i najavljene ledene kiše, apeluje se na građane da obrate pažnju kako u vožnji zbog poledice i odrona, tako i na ledenice koje vise sa krovova.

Zbog naglog porasta temperatura, na zgradama se formiraju ledenice duge i po nekoliko metara. Ledenice mogu ozbiljno da povrede, pa čak i usmrte pešake, ali i da nanesu veliku materijalnu štetu automobilima, zbog čega stanari zgrada gde se javlja takav problem mogu i krivično da odgovaraju.

Darko Glavaš, v.d. gradskog sekretara za poslove odbrane i vanrednih situacija istakao je da je dužnost skupštine stanara ili upravnika zgrada da uklone ledenice i sneg sa krova, da ograde mesta gde ledenice nastaju, kao i da stvore bezbedne uslove za njihovo uklanjanje. Kako je naveo, zgrade su pravni subjekti, pa su odgovorni svi stanari kolektivno.

Ukoliko stanari ne mogu fizički da uklone ledenice, imaju pravo da angažuju treće lice, a uvek mogu da prijave ledenice "Beokomu" ili da pozovu vatrogasce za savet. Ko ne ukloni ledenice ili sneg, snosi prekršajnu odgovornost, a ako se nekom pešaku nešto desi, može i krivično da odgovaraju.

- Građani mogu "Beokom servisu" da prijave na kojim zgradama ima ledenica. Nakon toga komunalna policija izlazi na teren u kontrolu i da bi opomenula stanare. Ukoliko i nakon opomene ledenice ne budu uklonjene, komunalna inspekcija kažnjava iznosom od 50.000 dinara pravno lice (zgrada je pravno lice) i sa 5.000 fizičko lice (stanar).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nada

03.03.2018 14:43

Mogu oni da pisu bilo sta ,ali im nece pomoci,jer je narod progledao!