CIK i Centar za praćenje izbora najavili posmatračku misiju i izneli zaključke o kampanji

Autor: Republika

Vesti

26.02.2018

13:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na konferenciji za javnost u Medija centru danas je predstavljen Centar za praćenje izbora i izbornih procedura (CPI), koji će ove godine po prvi put, na beogradskim izborima, imati posmatrače na biračkim mestima.

RepublikaFoto: Promo foto
Predstavljanje Centra za praćenje izbora i izbornih procedura

Centar za istraživanje korupcije (CIK), čiji je CPI projekat, je i do sada pratio izborne procese, a predstavnici su zaključili da je, prema zvaničnim padacima  MUP-a Republike Srbije, u dosadašnjoj kampanji zabeleženo 33% manje krivičnih dela u odnosu na kampanju 2014. godine, kao i da do ovog trenutka nema evidentiranih prekršaja.

Koordinator CPI Nikola Lazić tom prilikom rekao je da će na biračkim mestima biti prisutno 105 posmatrača, i to na 105 biračkih mesta, koji su svi prošli obuku u skladu sa domaćim i međunarodnim standardima za posmatranje izbora.

- Na sam izborni dan mi ćemo izveštavati javnost, u određenim vremenskim intervalima, o toku izbora, i tome da li je sve proteklo u redu na biračkim mestima, kao i svim ostalim relevantnim radnjama tokom izbornog dana. Svi ovi podaci biće dostupni na našem vebsajtu cik.co.rs, kao i na profilima na društvenim  mrežama iz minuta u minut - kazao je Lazić. On je dodao će samim tim CIK i CPI pratiti ove izbore, kako kao mediji, tako i kao kontrolori regularnosti  procesa pristustvom predstavnika na sednicama GIK-a i posmatrača na biračkim mestima.

S druge strane, predstavnici Centra za istraživanje korupcije (CIK) izneli su svoja zapažanja o toku dosadašnje kampanje, koji, kako kažu, protiče u mirnom i demokratskom tonu i da je osetan pad broja krivičnih dela, prema zvaničnim podacima MUP-a Republike Srbije, na odnosu na prethodne izbore u Beogradu.

RepublikaFoto: Promo foto

- Podatak da je 33% manje krivičnih dela u odnosu na kampanju 2014. godine, kao i da do ovog trenutka nema evidentiranih prekršaja, donekle govori da smo kao društvo sazreli,  i da su politički akteri svesniji odgovornosti koju imaju prilikom ponašanja u javnosti, posebno u predizbornom periodu - rekla je Dragana Krunić iz CIK-a.

Što se dosadašnje kampanje tiče, na konferenciji je zaključeno da je kampanja kraća nego uobičajeno, da je prva u kampanju krenula koalcija okupljena oko Dragana Đilasa, i da u ovom trenutku jedino oni i Srpska napredna stranka imaju intenzivne kampanje u elektronskim mediijima i štampi. Dok je većina izbornih lista prisutna na bilbordima, u svakodnevnim predizbornim događajima, i na Internetu.

CIK je naglasio da će kao i godinama unazad pratiti kako se stranke, odnosno izborne liste, finansiraju i na koji način troše novac u kampanji, posebno one za koje nije najjasnije na koji način obezbeđuju sredstva za reklamiranje i predizborne aktivnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading