ADMIRAL NATO DŽEJMS FOGO: Nisam zabrinutu za stabilnost na KiM

Autor: Tanjug

Vesti

31.01.2018

19:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komandant južnog krila NATO, admiral Džejms Fogo, rekao je danas da nije zabrinut za stabilnost na Kosovu i Metohiji i da NATO poštuje neutralnost Srbije i njene političke i vojne veze s Rusijom.

RepublikaFoto: Tanjug
Admiral Fogo sa Aleksandrom Vulinom

On je za RTS naveo da NATO "jasno izražava želju za proširenjem u regionu", ali da nema sukoba interesa.

- Mi smo u Partnerstvu za mir i to je odlično. U statutu Alijanse piše da je napad na jednu članicu - napad na sve. Ipak, misija NATO je pre svega odbrana i sprečavanje sukoba. Prijem Crne Gore doprineo je bezbednosti granica u regionu - rekao je Fogo.

Na pitanje da li NATO dovoljno dobro obavlja posao kada je reč o bezbednosti na KiM i u regionu, Fogo navodi da više od 4.000 vojnika Kfora "radi izuzetno dobro na bezbednosti".

- Za tu bezbednost prvo je nadležna kosovska policija, zatim Euleks i Kfor. Zadatak im je da spreče nestabilnost i nasilje - kaže komandant južnog krila NATO.


Na konstataciju da je Stejt department upozorio Amerikance na bezbednost na KiM i u BiH, a da je ubrzo usledilo ubistvo Olivera Ivanovića, Fogo navodi da je u pitanju zločin koji treba kazniti, ali da nije zabrinut za stabilnost na Kosovu.

- Ubistvo Olivera Ivanovića je zločin, čijim izvršiocima treba suditi. Predsednik Srbije Vučić znatno je smirio situaciju posle toga, odlaskom na Kosovo. To je doprinelo i opredeljenosti za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Stejt department povremeno izdaje bezbednosna upozorenja i za druge delove sveta. Nisam zabrinut za stabilnost na Kosovu. Sutra idem tamo - zakljucio je Fogo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading